Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проф.Боян Чуков: Китай подкрепя Русия срещу САЩ

Най-червената от всички червени линии за Русия е въвличането на Украйна във НАТО. Ако това се случи, стратегическите последствия са неопределени и много тежки. Освен това се поставя под риск Крим и Източна Украйна. Това го казва още през 2008 г. сегашният директор на ЦРУ Уилям Бърнс.

В ефира на Нова, Чуков заяви, че сме на прага на въоръжени действия в Донбас. „В Украйна вече се подготвят за това, което ще се случи. Между Русия и САЩ има някаква договорка, която не е публично заявена. Изтеглиха се всички всички американци, включително американския спецназ, видяхте какво стана с дипломатите.“

Чуков коментира, че украинската армия в момента не може да е ефективна, защото 97% от горивото на ракетите й идва от Русия, 93% от горивото на бойната техника на пехотата – от Русия и Беларус, а 83% от горивата за автомобилите – от Казахстан и Русия. Според експертът е ясно, какво ще стане, ако това „кранче” бъде спряно.

Според него позицията на Китай по въпроса е ясна, без да е изразена в момента. „Съюзът на Русия и Китай е екзистенциален, защото те знаят, че сами няма да се справят с политиката на САЩ”, коментира той. Чуков подчерта, че Китай тихо е обявил, че е против разширяването на НАТО на изток и на практика е на страната на Путин.