Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Кандидат-кметът на ПП-ДБ във Варна трябва да отговаря пред закона, не да участва в избори!

Пресконференция на депутатите от ГЕРБ – Варна, Павел Христов (адм. секретар на партията), Славена Точева, адв. Бранимир Балачев и с участието на кмета Иван Портних даде тревожна информация за недотам законни действия на кандидата на ПП-ДБ във Варна Благомир Коцев.

Народният представител Славена Точева посочи, че платената предизборна реклама на Коцев, която върви в медиите цял месец преди старта на кампанията, е в нарушение на чл. 175 от ИК. Но по-важно е откъде идват тези пари за кампанията за човек, който доскоро беше сериозно задлъжнял към немска банка, попита тя.

Депутатката припомни, че временно отстраненият от партията общински ръководител на Промяната във Ветрино беше арестуван преди седмица заради разкритата му нарколаборатория с крадено „Порше“, издирвано в цялата страна. В подобен криминален случай се оказа и бившият зам.-министър в управлението на Промяната, който беше отстранен след като ПГ на ГЕРБ повдигна въпроса в НС. Оказа се, че същият има обща фирма с лице, задържано с 480 кг кокаин на о. Мартиника.

Адв. Балачев добави, че Коцев има проблеми с дълговете и с правосъдието. Във Варненската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу бившия областен управител по чл. 282 ал. 1 от НК за сключен договор с адвокатска къща „Диан Иванов и Партнърс“, която обслужва и фирмите на Коцеви. Само за няколко месеца през 2022 г. на адвокатите са били изплатени авансово 69 900 лв. без ДДС при назначени на щат в Областна управа петима юрисконсулти и четирима експерти с юридическо образования.

„Актуална е и темата на Славена: всички по-големи и скъпи сайтове и медии имат големи реклами на Благомир Коцев. А той имаше огромни задължения към немска банка. Как намери пари да покрие борча? Нека да отговори. Задържаният техен координатор от Ветрино е наркодилър, а къде се продават наркотици? В заведенията, затова питаме дали не е затворен цикъл. Искам и отговор за произхода на парите“, попита адв. Балачев.

Той не разбира защо варненци са такива мазохисти.

„Коцев го спусна Кирил Петков, а на него му викат Киро Истината. Най-голямата заслуга е затварянето от Коцев на Алея първа. Такъв кмет ли ще избираме? А от прокуратурата ми отговориха, че като обл. управител с държавни средства е обогатил свои служители (юрисконсулти, счетоводители) – по чл. 282. Повече от обвинението не разбрах, но разбрах, че от месец и половина Коцев се крие и не могат да му внесат обвинителен акт в съда. Най-вероятно ще бъде осъден, а ние го обсъждаме като кмет. Последно представил болничен лист за 1 ден – за стомашни проблеми! И на другия ден първи се регистрира в ОИК, а после веднага се явил пред прокуратурата с документ за имунитет“, каза адв. Балачев, който ще иска отговор от обвинението защо се бавят делата срещу Коцев – човек (по неговите думи) със съмнително образование и отнет допуск.

Юристът допълни, че проблемите на Коцев с правосъдието не са от вчера, актуално е делото срещу него за завладените терените в Морска градина.

Административният секретар на ГЕРБ – Варна, Павел Христов даде още тревожни факти.

„Изборът на „Промяната“ е варненци да получат кандидат, свързан с наркодилъри, фирми-презастроители, с престъпление по служба. Това е недостойно положение за град като нашия, трябва да изберем кмет, който знае да управлява. Отделно строителни фирми, които са ангажирани с презастрояването на Варна, както и пътни фирми, които изпълняват големи проекти, включително и този на ВИК – Варна, регистрират големи забавяния в изпълнението на дейностите по тях и прехвърлят отговорността за това върху местната власт в полза на Коцев“, посочи Павел Христов.

„А презастроителите на Варна са тези, които искат да усвоят всяко зелено парче във Варна, всяка градинка с амбиции да вдигат небостъргачи, да уплътняват квартали, посочи народният представител Павел Христов. Защо се случва това забавяне и саботиране на уличните ремонти – мотивът е текущото разпределение на едни милиарди в МРРБ за които се водят тежки битки, най-вече между управляващите от ПП и ДБ. Амбицията е за усвояване на тези пари. За това за тези фирми, които участват в пътното строителство в държавата и във Варна, е важно да искат местната власт, за да инсталират свой кмет, подвластен на всякакви корпоративни интереси. Техният кандидат от „Промяната“ има опита да пуска колите в Морската градина, да усвоява зелени площи, със заявки за паркове и градинки, но всъщност да лобира за строителство. Това е много таргетирана предизборна кампания, която водят, целяща да се инсталира един слаб и марионетен кмет след изборите“, обобщи Павел Христов, цитиран от varnanovini.bg