Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

В Гроздьово почетоха Деня на независимостта

В навечерието на един от най-значимите празници в България – Деня на Независимостта, в изцяло реновирания Парк на безсмъртните в Гроздьово, се събраха много жители и гости на селото, за да отдадат почит и признателност на 53-мата воини, жители на с. Гроздьово, загинали по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. На възпоменателното тържество присъстваха Андрияна Андреева – областен управител на Варна, Красимира Анастасова – кмет на община Долни чифлик, Ирхан Хасан – кмет на с. Гроздьово, Стефан Димитров – председател на „Сдружение за Гроздьово“, Капитан първи ранг Васил Кръстев – председател на Сдружение „Дръзки“ – гр. Варна, и др.
От името на жителите на селото бяха отправени специални благодарности към г-жа Анастасова и г-н Димитров, които спомогнаха за възстановяването на Парка на безсмъртните. В знак на преклонение пред паметта на героите от Гроздьово – чиито имена са изписани на табелки и поставени на дърветата край алеите, официалните гости посадиха по едно кедрово дръвче. Отец Стефан отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите, а всички присъстващи го сториха с падане на колене и едноминутно мълчание. Представителната група на Сдружение „Дръзки“ възпроизведе залп с личното си оръжие.
Гостите поднесоха цветя пред паметника на цар Ивайло и се отправиха пред входа на Парка на безсмъртните, където бе проведена тържествена проверка-заря за честване Деня на Независимостта.
Областният управител Андрияна Андреева, която е родена в с. Гроздьово, поздрави всички с празника. Тържеството завърши с концерт на площада пред НЧ „Кирил Господинов“, изнесен от групата на автентичен фолклор към читалището и групата за народни танци „Шарена гайда“, и красива заря.

КАК БЕ ПОСТРОЕН ПАРКЪТ НА БЕЗСМЪРТНИТЕ
(по разказ на Стефан Димитров от „Сдружение за Гроздьово“)
По инициатива и под ръководството на кмета на селото Иван Х. Желязков в центъра, на десния бряг на река Камчия през 1935 г. общината изгражда парк в памет на загиналите жители от с. Раковец и Нова Шипка през Балканските войни (1912-1913) и по време на Първата световна война (1914-1918 г.). Паркът се изгражда по проект на общината на площ от 8 дка и е засят с осенови дръвчета, декоративни храсти и цветя. Всяко от засадените 45 дръвчета е в памет на загинал във войните жител на селото. На всяко засадено дръвче е поставена табелка с името на загиналия, къде и кога е роден и убит. Алеите изградени в парка са кръстени на имената на загиналите командири на полкове и дружини, от които има най-много загинали. Алеите били кръстени на полк. Свещаров, подп. Минков, под. Попов и кап. Златев.
Някои от алеите пък били кръстени на местата, където са се водили кръвопролитни и ожесточени боеве и сражения, а именно: алея „Сливница“, алея „Яребична“ и алея „Безсмъртие“.
Откриването на парка на 26 май 1935 г. е било особено вълнуващ ден за жителите на с. Раковец и с. Нова Шипка и впоследствие се е превърнало в ежегодно провеждано традиционно събитие.
По повод откриването на парка кметът на село Раковец Иван Х. Желязков приготвил хубав албум с всички снимки, направени по време на тържеството, и ги изпратил до Двореца.
На следващата 1936 г. до общината в с. Раковец е изпратено писмо от Двореца. Поводът за това „височайшо внимание“ от Двореца било именно откриването на парка на загиналите във войните. Заедно с писмото кметът получава и два портрета на Техни Величества с автографи и сумата от 1000 лева за параклиса, който се строи в парка. Общината решила с тази сума да закупи кандило, в което да гори вечен огън в параклиса.
След 9 септември 1944 г. паркът постепенно е занемарен. Построеният параклис е порутен и на негово място местната потребителна кооперация построява бирария.
След създаването на НПО „Сдружение за Гроздьово“ с председател Стефан Димитров през април 2008 г. се пристъпва към възстановяването на парка с параклиса „ Св. Георги Победоносец“, осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 4 май 2009 г.
През 2022 и 2023 година благодарение на кмета на с. Гроздьово и на „Сдружение за Гроздьово“ е подета инициативата и са предприети действия за довършването на започнатото през 2009 г. във връзка с възстановяването на „Парка на безсмъртните“ близко до автентичния му вид при неговото откриване на 26.05.1935 г.
Подетата инициатива намира безрезервната подкрепа в лицето на кмета на общината г-жа Красимира Анастасова, която горещо приветства и подкрепя инициативата, като осигурява необходимите средства за реализирането на това благородно дело.

barometar.net