Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Връчиха Общинските награди „Долни чифлик“ в системата на народната просвета и култура

С изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димо Коритаров и технически ръководител Снежана Янкова, започна тържествената церемония и концерт по присъждане на Общинската награда „Долни чифлик“ в системата на народната просвета и култура днес. На площада пред НЧ „Изгрев – 1919 г.“ се събраха номинираните за високата награда, много жители и гости на общината.
„В началото бе словото… Словото наистина беше нашето начало, защото всичко, което днес е България, е родено от магическата сила на писмеността. Защото без език рухват могъщи държави, изчезват велики цивилизации… 24 май е Ден на Словото, символ на българския дух, въплътен през вековете. Най-чистият български празник, на който цял един народ коленичи и се прекланя пред писмеността. Няма българин, където и да е по света, който да не трепне, запявайки „Върви, народе, възродени“. 24 май е още символ на духовност, на признателност към делото на братята Кирил и Методий. Азбуката, сътворена от тях, е най-ценното наследство за България и за другите славянски народи. Писмеността ни е уникален духовен подвиг. Словото ни дава път, посока и смисъл. То е вечно и неподвластно на времето… Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина…
На днешния ден отправяме благодарност и изразяваме признателност към нашите учители, към онези, които полагат ежедневни грижи, за да се учат децата ни не просто само на четмо и писмо, но с отдаденост и себеотрицание да изграждат личности можещи, отговорни млади българи за бъдеща България. Благодарим и на всички, които опазват културно-историческото ни наследство, на дейците на читалищното и библиотечното дело, които пазят живо пламъчето на българщината. Поклон пред всички вас!“ – заяви в приветственото си слово по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Красимира Анастасова – кмет на Община Долни чифлик.
След това г-жа Анастасова и нейните заместници Илка Тенева и Станка Тодорова пристъпиха към връчването на Общинските награди „Долни чифлик“.

barometar.net