Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

100 лв. спасиха кмета на Варна от обвинение, че е нанесъл „значителна“ финансова щета

Варненската Окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу сегашния кмет на Варна Благомир Коцев, образувано за сключване на неизгоден договор в качеството му на областен управител (от 25 февруари до 4 август 2022 г.), от който е произлязла значителна щета за бюджета на администрация. За прекратяването на делото обаче решаваща се оказала разлика от 100 лв., недостигаща за квалифицирането на стойността на договора като „значителна щета“ за бюджета на областната администрация.

През април 2022 г. Коцев е сключил договор с адвокатско дружество „Иванов и съдружници“ за директно възлагане на правни услуги, пише в мотивите на Окръжна прокуратура – Варна, за прекратяване на досъдебното производство. Цената на договора била с прогнозна стойност 69 хил. лв., доколкото прагът за възлагане с обществена поръчка бил 70 хил. лв. Така според прокуратурата е било избегнато прилагането на правилата на Закона за обществените поръчки.

„В същото време според характера на дейността, която извършват административните звена в Областна администрация, са обособени в обща специализирана администрация, в която според изискванията трябва да бъдат назначавани служители с юридическо образование за обслужване на правната дейност на Областна администрация и процесуално представителство, пише в постановлението на прокуратурата. Към 25 февруари 2022 г. в администрацията са работили 10 юристи, които са осъществявали процесуално представителство.“

При така описаната организация на работа в областните администрации по принцип договори за директно възлагане на адвокатски услуги на външно дружество не се изготвят. Причината за това е, че така би се получило дублиране на дейности, които ще се извършват от служители, назначени на трудови договори и от външна фирма. Единствените случаи, в които според правилата за работата им областните администрации сключват външни договори за правни услуги и за процесуално представителство по конкретни дела, касаещи уреждането на трудовоправни отношения с бивши служители.

Въпреки утвърдената практика на 1 април 22 година Благомир Коцев сключил договора с адвокатското дружество „Иванов и съдружници“. Предмет на договора било извършването на текуща специализирана правна помощ, включваща пълно проучване по конкретни казуси и изготвяне на документи , както и подаването им в службата по вписванията. Договорът предвиждал също правни писмени и устни консултации „по телефона в канцеларията на възложителя или в кантората на правният консултант“.

По-късно с допълнително споразумение окончателната стойност на договора е била променена от 69 хил. лв. на малко над 23 хил. лв. Било извършено и плащане по първа фактура в размер на близо 12 хил. лв. с ДДС.

„От назначената и изготвена в хода на разследването съдебно-счетоводна експертиза се установява че ДДС по фактурата е в размер на 1968 лв., пише в прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство.

На 4 август 22 година Благомир Коцев бе освободен от поста областен управител и на негово място бе назначен Марио Смърков, който прекратил договора. Според публикации в различни медии от този период Смърков отказал да плати по-късно пристигнала фактура от адвокатското дружество „Иванов и съдружници“. Тя била на стойност около 11.4 лв.

В хода на разследването по прекратеното досъдебно производство били разпитани множество служители на Областната администрация, които потвърдили, че назначените там юрист са били достатъчни за нормалното й функциониране. Освен това според тях никога през годините преди назначаването на Благомир Коцев за областен управител дейността по правно обслужване не е била делегиране на външни дружество.

„При така установената фактическа обстановка може да бъде изведен извода за сключване на неизгодна сделка от страна на длъжностно лице при наличието в Областна администрация на 10 броя служители с юридическо образование не било необходимо назначаването на външна фирма, тъй като това се явява дублиране на услуга, пише в постановлението на прокуратурата. С други думи, очевидно договорът се оказва неизгоден и нанася вреда на бюджета на Областна администрация, което съставлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.“

За да бъде прибегнато до наказателна отговорност обаче, е необходимо настъпилата вреда да е значителна. Според съдебната практика обаче значителна вреда представлява 1/5 от стойността на т.нар. големи размери, уточняват от прокуратурата. В конкретния случай случай според постановление на Министерския съвет минималната работна заплата за страната към 1 април 2022 година, когато е сключен договорът с „Иванов и съдружници“ е била 710 лв. Така „големите размери“ към съответния момент възлизали на 49.7 хил. лв., като 1/5 от тази сума е 9940 лв Това означава, че за да бъде квалифицирана като престъпление, вредата, нанесена на Областна администрация, е трябвало да надхвърля сумата от 9940 лв.

Фактурата, платена от Благомир Коцев към адвокатското дружество „Иванов и съдружници“ е била за 11 880. След като по нея е било платено ДДС в размер на 1968 лв., вредата, нанесена на Областната администрация, била изчислена на 9840 лв., което е под посочената стойност, обосноваваща критерия „значителна вреда“ пише в постановлението на прокуратурата.

Така в полза на Благомир Коцев се е оказал фактът, че втората фактура на стойност 11 376 лв. по договора, пристигнала, след като той вече не е бил областен управител, не е била платена от наследника му Марио Смърков. В противен случай критерият „значителна вреда“ е щял да бъде напълно приложим.

Постановлението на варненската Окръжна прокуратура може да бъде обжалвано от областния управител на Варненска област – в момента Андрияна Андреева, в едноседмичен срок, информира dnevnik.bg