Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Арестуваха Сали Табаков за корупция! „Изгоря“ и близката до него Филиз Хюсменова

Общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков е в ареста с обвинения заради разследване на корупционна схема в министерството на образованието (МОН). Обвинения са повдигнати и на тъста му Захир Османов, който е оставен под домашен арест с електронна гривна заради напреднала възраст. Третият обвиняем по това дело е Албена Михайлова, главен секретар на просветното министерство.

Според прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, която води разследването, „в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка“ по поръчка за купуване на нови автомобили. В рамките на разследването са претърсени няколко адреса. От Османов са иззети 547 хил. евро и 50 хил. лв. При Табаков са открити 510 хил. евро, 320 хил. лв. и 272 златни монети. Ценостите се оценяват на 1.1 млн. лв.

Последната поръчка за доставка на превозни средства за образоватебното министерство, по която има сключени договори, е обявена през ноември 2022 г. Прогнозната стойност е 40 млн. лева, а поръчката е разделена на 8 позиции. Целта е да се сключат рамкови споразумения с фирми, които да доставят нужните автобуси и коли на министерството.

По неофициална информация на Mediapool срещу Табаков има и друго производство – за незаконно държане на боеприпаси. То се води от районната прокуратура във Варна. При претърсванията по това производство са открити огромно количество боеприпаси – над 31 хил. броя.

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 г. той влезе в затвора заради пет годишна присъда, дадена му за нарушения, свързани с обществени поръчки.

Една от фирмите, които се споменаваха в обвинителния акт срещу Табаков, бе „Джеми“ ООД, собственост на Османов, тъст на другия брат Табаков.

Данните в регистъра на обществените поръчки показват, че са сключени споразумения по 4 от позициите. Прогнозната им стойност е общо 24 млн. лева. Като възложител по поръчката от страна на МОН е посочена Албена Михайлова.

Към днешна дата два от договорите са прекратени. Единият е с варненската фирма „Джеми“ ООД. Той е за доставка на автобуси с 35+1 до 39+1 места. Той е прекратен на 13 юни 2024 г. заради неизпълнение от страна на доставчика. Посочено е, че по споразумението на прогнозна стойност от 8 млн. лева не са харчени пари.

Другият прекратен договопр е за по-малки автобуси и е на стойност 4 млн. Лева. Той е с дружеството „Ес Еф Ей Ритейл“. По него са платени над 1.3 млн. Лева. Споразумението е прекратено, тъй като производителят на автобусите, които фирмата трябвало да доставя, сменил производствените им параметри. Споразумението е прекратено през април 2024 г.

Другите две рамкови споразумения сас „Метаинженеринг“ ЕООД – за 4 млн. Лева, и с „Исубус“ за 8 млн. Лева. Като подизпълнител на второто дружество са посочени фирмите „Ес Еф Ей Ритейл Пловдив“ и „Ес Еф Ей Ритейл 3“, които са посочени като подизпълнители и на „Ес Еф Ей Ритейл“.

Народният представител от ДПС Филиз Хюсменова подава оставка като депутат и напуска парламента с мотива, че по този начин поема отговорност за резултата на изборите във Варна.Оставката на Хюсменова идва ден, след като разследващият сайт „Афера“ съобщи, че ексобластният председател на ДПС – Варна и общински съветник от ДПС Сали Табаков, койтое близък с Хюсменова, е с постоянна мярка задържане под стража и обвинение в пране на пари. Табаков е разследван от Комисията по противодействие на корупцията /КПК/, като производството е в Софийска градска прокуратура.