Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Рамадан Аталай: Който управлява ДПС, като едноличен търговец и двуличник, няма как да му се случат нещата

„Дали ще има разцепление в ДПС, ще стане ясно от действията на почетния ни председател Ахмед Доган.“ – заяви пред БНР дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който беше изключен от ПГ на ДПС.

„Тези от ДПС, които не искат да се включат в общите решения и в почитането на почетния ни председател, може с тях да се разделим“, смята той.

Аталай подчерта, че не се възприема като независим депутат и изказа мнение, че изключването му е противоуставно:

„Една група от народни представители, които се чудят по цял ден да поднесат лъжлива информация на Делян Пеевски и той да се чуди как да ме изключи от ДПС, не приемам това“, каза Аталай.

„ПГ на ДПС е разделена на две. Едната част приема предложенията на почетния ни председател и гласува в унисон с Устава. Другата част – по личните си интереси“, коментира той.

По думите на Рамадан Аталай съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е искал депутатите да изоставят Доган:
„Човекът, който го е поставил на политическата арена, а той тръгва срещу него. Двамата съпредседатели (Делян Пеевски и Джевдет Чакъров – б.р.) не си говорят и двувластието не решава проблемите“.

Авторитарното управление в редиците на ДПС поражда съпротива, изтъкна той. Аталай даде пример и с отказите за медийни изяви на хора от ДПС:
„Да не можеш свободно да си изкажеш мнението, да не те пуснат последната 1 година да ходиш в медии и да се изкажеш. Вече виждате, че управлението е еднолично“.

Аталай, също като другите депутати, посетили морската резиденция на Доган в Росенец, отбеляза, че всичко ще стане ясно до дни – от обръщението на почетния председател.

„Няма да покани ГЕРБ в Росенец. Ще ни покани тези, които сме изпълнили волята и устава. Ние сме народни представители, които по съвест гласуват. Но когато срещу себе си имаш човек не от политиката, а от бизнеса – където еднолично се приемат решения, но в политиката няма как да се случат. Когато Пеевски получи доверието на Ахмед Доган и на всички от ДПС да бъде един от двамата съпредседатели, имахме идеята, че ще изведем партията на нивото, където се взимат партийни, не еднолични решения. Оказа се, че ДПС имаме 30 „евродепутати“, а другите сигурно ще ни изкарат, че сме се захванали за Путин“.

Той изостави господин Доган – човекът, който му даде всички възможности, който го постави на политическата арена. В такива случаи двувластието не решава проблемите. И двамата съпредседатели не си говорят. Единият постоянно е натискан. На другия явно нервите му не издържат. Ще видим след няколко дни какво ще се случи. И оттам нататък ще се вземат решения и то такива, които да запазят ДПС. И тези, които не искат да се включат в общите, колективните решения, които не почитат правото на почетния председател, може и с тях да се разделим“.

Запитан дали ДПС ще се разсели с Пеевски, той отговори: „Как да ви отговоря еднолично? Господин Пеевски вчера не ни беше темата. Темата ни беше принципното управление на темата. Господин Доган каза – той се е борил срещу авторитарни режими и няма как авторитаризмът да е водеща позиция на ДПС. Няма връщане назад. Авторитарното управление на ДПС поражда съпротивителни сили и вие го виждате това в момента“.

„Това, което господин Пеевски се опитва да наложи и това, което прави господин Ахмед Доган, те са несъвместими. И двамата са добре познати на българската общност. Това, което не работи за ДПС, то не работи и за България. Ние няма да изоставим държавата“, подчерта Аталай.

На въпроса дали Доган не се е изплашил, че „Пеевски ще му вземе партията“, той отговори: „Прочетете каква е „вината“ на господин Ахмед Доган, когато Пеевски от най-омерзените и оплютите за шест месеца стана човекът, който взима решенията и на когото му ръкопляскат. Това не е ли феномен?… Ако смятате, че господин Доган се отрича, че не познава Пеевски и не знае какви са му възможностите…, впоследствие никой не е очаквал, че Пеевски ще взима сам, еднолично решенията“.

„Господин Пеевски би трябвало да седне, да се замисли. Винаги съм му казвал, че нещата, които ги прави, няма да го доведат до положителен изход. А неговият отговор беше: „Аз винаги съм печелил и пак ще печеля“, заяви още Аталай.

Запитан дали ще се разцепи ПГ на ДПС, той отговори: „Групата в момента е на две. След като се направят съответните стъпки, които ги очакваме в най-близко време, ще се види дали ще има истинско, документално разцепление в ПГ на ДПС. НО в частта за демократично управление на България ДПС няма как да се разцепи. В тази част няма алтернатива“.

„Оттук нататък какво ще бъде, ще бъде решението на господин Доган“, заяви Рамадан Аталай.

На въпроса „Свършен ли е Пеевски“, той отговори: „Не съм аз човекът, който да определи Пеевски дали е свършен или не. Това той самият може да реши. Ние не сме екзекутори. Не сме тръгнали да взимаме главата на когото и да е. Но всеки, който престъпва основните принципи на ДПС – който управлява еднолично, като едноличен търговец и двуличник, няма как да се случат по-нататък нещата“.

Запитан дали има напрежение между Доган и Борисов, той отговори: „Господин Доган е човек, на когото никой не може да му промени мнението. Жив и здрав да ни е! Вчера го видях, пращи от здраве. Той ни отправи посланието – връщане назад няма, ДПС ще се върне в автентичното и ще заеме своето място ако не в правителство, то отиваме на избори“.