Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варненци бесни на кмета Коцев за новата билетна система

Община Варна изненада за пореден път неприятно варненци. Изтъквайки факта,че имало много неработещи машини за продажба на билети и валидатори в автобусите и спирките в резултат на вандалски прояви, зам.кметът Христо Рафаилов каза, че в момента се работи по цялостна промяна и модернизация на системата за продажба на билети. В отворено писмо до медиите бившият ръководител на проекта за „Интегриран градски транспорт“, Биляна Якова съобщи, че депутатката от ПП/ДБ Стела Николова упражнява неправомерно влияние при вземане на решения от длъжностни лица, свързани с билетната система на града и бюджета на ОП „ТАСРУД“ за 2024 г.

Биляна Якова

Биляна Якова задава и неудобни въпроси на кмета Благомир Коцев, на които не е получила отговор:

„Колко загуби на ден (хиляди на месец) търпи Община Варна от неработещи машини и валидатори, защото дейностите за ремонти не се възлагат на фирмата изпълнител – „Балистик Сел“ ЕООД?

Неработещите машини за продажба на билети връзват ли се със синджири за кучета и заключват с катинари за пощенски кутии от служители на ОП „ТАСРУД?

Подготвя ли се нова процедура за закупуване на нова билетна система с правилните заложени критерии за една фирма по разпореждане на Благомир Коцев – кмет, Диан Иванов – зам.-кмет и Христо Рафаилов – зам.-кмет с ресор ОП „ТАСРУД“?“

Според Биляна Якова целта на Коцев и компания е „да изхвърлят на боклука работещата автоматизирана билетна система закупена с европейски средства и да внедри нова с правилните изпълнители за прогнозна стойност около 30 милиона лева. Поръчката вече е написана за определена фирма и това с „пазарното проучване“ е прах в очите на слепите. За това не се възлагат ремонтни дейности за счупените валидатори на фирмата изпълнител, за да може да кажат, че системата не работи и да внедрят нова за около 30 000 000 лв. За това и ползвателите на градския транспорт не могат да си валидират електронните карти на валидаорите.

Насила принуждават гражданите на града да ползват само мобилното приложение TicketVarna, което е един от каналите за закупуване на превозен документ. Преустановяват продажбата на предплатени карти за пътуване в градския транспорт. Да, но по този начин гражданите са дискриминирани и това е в разрез с Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на Община Варна, която е приета с Решение № 433-2(10)/16.12.2020 г. на Общински съвет – Варна, в сила от 2.01.2021 г.“

Варненци също изразиха бурно несъгласие и гняв от идеята на община Варна за внедряване на нова билетна система:

Инна Иванова: И пенсионерите, които си получават пенсиите по Пощата и те имат сигурно смартфон по вашата логика. Като има вандали. Има полиция! Аз няма да нося отговорност за чужди действия! Съжалявам! Аз имам смартфон, но нямам банкова карта, тъй като ако не знаете на много места работодателите плащат в кеш

Лиляна Станкова: Всеки автобус е оборудван с камери, как не хванаха един вандал !? Тук на мен ми „мирише“ на умишлено проваляне на системата , за да се поръчат други устройства!

Атанаска Тодорова: Общината има идея за нова общ. поръчка за 30 млн. лв и нови комисионни в джобовете на някои хора… Затова оставя всичко на самотек, за да има причина.

Стела Николова

Красимира Доганова: Една депутатка /б.р. Стела Николова/ реши, че ще има нова система вместо старата да се подобри. Сега всеки пътник е длъжен да си качи още едно приложение на телефона, да разполага с интернет или плащане с банкова карта.В София и други европейски градове има предплатени карти и те са удобство. Никой не си задава въпроса защо ще се харчат нови пари и как така проучването за нови валидатори мина толкова бързо.

Милена Липчева: А с учениците какво ще се случва? Като трябва да смени два автобуса,по десет лв на ден ли да си приготвим за път?!
Надявам се до началото на учебната година да се отстрани проблема.

Руслан Дражев: Искам да споделя, че новините, на които попадам наскоро, че Градски транспорт ще преминава към нова система на плащане са тревожни, защото самата идея, която се прокарва е несериозна в това, че на практика изключва от право да пътуват много хора по изключително несправедлив начин. Нито оспорвам нуждата от промяна на платежната система – това със сигурност е редно да стане, но не в този вид и ще обясня защо; нито се жалвам лично за себе си като гъвкав млад човек, който има и банкови карти, и мобилни устройства, а по-скоро мисля неегоистично и със съображения за други хора, каквито всъщност всички познаваме.
В новините и публикациите във фейсбук страниците на ТАСРУД, Община Варна и други места се обяснява, че предплатените карти (пластики), които човек закупува от билетните центрове на Градски транспорт, ще спират да се издават, а вече заплатените такива ще бъдат приемани до изчерпване на наличността в тях (или поне ако можете да ги използвате, защото не навсякъде в превозните средства има работещи валидатори, а и машини за купуване на билет), а в това време ако нямате заплатен билет за пътуване (например през мобилното приложение TicketVarna, което бива прокарвано като единствено спасение) подлежите на глоба, дори ако на практика сте си платили предварително пътуването като сте си захранили предплатената карта с пари, но не вие, а устройствата в автобуса/тролея не ви позволяват да си платите!
Първият очевиден проблем е, че по този начин се бяга от отговорност за изправността на апаратите като вместо да се търси решение за тяхното ремонтиране или препрограмиране или в краен случай – замяна, тази отговорност се прехвърля върху гражданите с принудата да използват мобилно приложение и заплахата за глоба на обикновени пътници, които нямат желание да пътуват гратис, а просто искат да могат да си платят билета с предплатената карта специфично за Градски транспорт, която са захранили с пари. Вторият проблем е пряко последствие от първия, защото не всички хора могат да ползват това мобилно приложение, защото:
1) не всеки ползва (нито е длъжен да ползва) услугите на банка, което се изисква за да можеш да използваш приложението TicketVarna като платежно средство за билетите
2) не всеки има смартфон (особено по-възрастните хора, както всички знаем), а и никой не е длъжен да е притежател на такова устройство за да има право да ползва услугите на един обществен транспорт.
Отделно, че хората, които имаме смартфони (повечето хора, но не всички!) много добре знаем, че се случва понякога да му падне батерията и в този случай явно също или не сме добре дошли на борда на автобусите и тролеите на Градски транспорт, или ни грози глоба… за това, че ни е паднала батерията… което е меко казано несправедливо и създава несъществуващи досега неудобства на пътниците.
3) не всеки е абонат на някой от мобилните оператори с план за мобилен интернет и не е длъжен да бъде! А който има план за мобилен интернет знае, че освен ако не плаща сериозни пари на месец за неограничен бърз интернет, винаги идва един момент в месеца, от който до края на месеца интернетът е толкова бавен, че стига само за да получаваш текстови съобщения и нищо по-серизно.
Държа да дам примера, че Варна уж има претенции за туристически град и би трябвало да се старае да не разочарова гостите, дошли от далеч в града ни. Задавате ли си въпроса какво се случва за някой турист, идващ от държава извън ЕС, който съответно няма роуминг, няма абонамент към локален мобилен оператор (а може би и му е паднала батерията докато пътува насам) и не знае български език или като цяло е затруден с комуникацията и няма как да разбере, че освен ако няма интернет на смартфона си, изтеглено конкретно приложение и заплатен през него билет, е обречен на гарантирано неприятно преживяване за „Добре дошъл във Варна“?
Други примери за това в какви ситуации на практика оставаме лишени от право да пътуваме с градски транспорт има много, но тях ги загатнах вече – паднала батерия, счупен или изгубен телефон, възрастни хора, които нямат смартфони и не са редовни ползватели на Градски транспорт, че да имат абонаментна карта, а просто от време на време рядко искат да го използват за еднократни пътувания, особено например посещаващите града ни хора от околните села и градове, които идват до Варна на пазар или за медицински услуги. Нима всички те (обикновено възрастни хора) ще са длъжни да имат:
смартфон
техническа грамотност да боравят със смартфон
мобилни данни (интернет)
приложението VarnaTicket
банкова карта като разплащателно средство
?
Как смятате, уважаеми съграждани, и в т.ч. г-н Благомир Коцев, това прави ли Градски транспорт Варна обществено по-достъпен, предвид, че дискриминативно орязва хора от възможност да го ползват безпроблемно?

barometar.net