Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Инж.Веселин Русев: Подземните водохващащи съоръжения останаха на сухо

„Водоснабдяването за питейно-битови нужди не достига. В абсолютно всички общини в област Варна има проблеми с водоподаването“, заяви днес инж. Веселин Русев, управител на ВиК-Варна. „Безспорно е повишаването на температурата, в следствие на което отговорно мога да заявя, че подземните водохващащи съоръжения останаха на сухо.“ каза още инж. Русев. Това е и основната причина, поради която много населени места, които не се водоснабдяват централно изпитаха затруднение с водоподаването.

В момента проблем с водата има в Бенковски, Преселци, Здравец, Садово. Вода не достига и в Долен Чифлик. Проблеми има и в община Бяла. Тежко е положението и в община Суворово. На воден режим в най-горещото време са дневно около 15 села.

Инж. Русев е категоричен, че трябва да се работи активно за решаване на проблема с водата, защото при липса на мерки това ще продължи да се случва всяка година. По думите му начините са профилактика на сегашната ВиК-система и намиране на нови водоизточници, които да покрият нуждите на населението в тези райони. Той обясни, че това няма да се случи без намесата на държавата. В момента вода се добива от по-плитките пластове на земята, на около 50 до 100 метра, като водата е с лошо качество. „Необходимо е да се направят по-дълбоки сондажи, на около 500 метра дълбочина, като само сондирането струва около 200 лева на метър. Крайната цена на подобен сондаж е 1 милион лева.“ обясни още инж. Русев.

„Призоваваме населението да използва отговорно и разумно водата“, каза още шефът на ВиК-Варна, цитиран от varna24.bg