Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Актьорът Светослав Добрев изигра Тодор Живков в италиански филм

„Влязох в кожата на Тодор Живков и съм възхитен от уменията му. Той е бил доста сериозен играч в международната политика.“ – споделя актьорът Светослав Добрев, който играе Тато в италианския филм на режисьора Андреа Сегре – „Берлингуер – голямата амбиция“. Историята е за лидера на Италианската комунистическа партия Енрико Берлингуер. В лентата се появява и Тодор Живков. Филмът ще се излъчи през октомври на международен фестивал в Рим.

„Кастингът беше дълъг и сериозен. Търсеше се не буквална прилика с Тато, а предаване на неговите сериозни политически качества. Фактически Живков е бил „гласът“ на КПСС в Италия. Той е правил совалките и е влизал изключително дипломатично в тях“, казва актьорът.

Добрев влиза в образа на младия Тодор Живков във времето на управлението му – 60-те и 70-те години.

„По време на снимките отношението към Живков беше много сериозно. Когато дойде в България, режисьорът Андреа Сегре направиха НДК все едно се провежда конгрес на КПСС. В ролята на Брежнев също влезе българин – Николай Данчев“, уточни още носителят на „Икар“ за ролята си на Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Младежкия театър.

„Влизал съм в ролята на Бай Ганьо, като замествах Геро, бях и Санчо Панса, разбирам от комични роли. Но този смешен образ, който се изгражда за Живков през годините, не е точен, когато става въпрос за неговата младост. Тогава той е бил млад, амбициозен, с лидерски качества. Народът сякаш повече е наблюдавал възрастния Тато и затова някои хора гледат комично на него. А историята, която пресъздаваме във филма, е съвсем различна. Там ще видите един много сериозен Тодор Живков“, казва още Добрев.

В лентата се наблюдават дипломатичните качества на нашия бивш управленец, който „нищо конкретно не казва, само дава съвети, без ултиматуми и заплахи, но италианската партия разбира как е „правилно“ да се действа“, по думите на актьора.

„Тогава отношенията между държавите са били доста напрегнати, знаете. Било е важно да се действа внимателно и място за шеги изобщо не е имало. Така че тази ирония, която влагаме, като говорим за Тодор Живков, не е много уместна. Ако наистина беше някакъв тъмен балкански субект, Тато нямаше да се справи в тази международна ситуация. Освен всичко, за да се задържи на власт толкова години, явно човекът има качества“, казва още Добрев.

Целият филм „Берлингуер – голямата амбиция“ е заснет през миналата есен за около месец, като снимачните дни на нашенеца са били пет. „Снимах в Историческия музей в Бояна и в НДК, иначе е имало снимки из цяла София, както и в Италия.“

За целта на Добрев му е сложена перука, за да влезе изцяло в образа на Тодор Живков. „Не беше нужно да съм точно негово копие, но мисля, че се справих“, смята актьорът.

За ролята на Живков на кастинг се явил и Кръстю Лафазанов, но се отказал. „Снимките в НДК бяха за мен в ден, в който имам представление в Германия. Но не съжалявам. Знам, че Господ нарежда нещата така, както трябва да бъдат“, казва Лафазанов, цитиран от hotarena.bg