Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Коцев и компания си „заплюват“ 115 милиона за едни пътищарски фирми

След разразил се дебат на фейсбук профила на журналистката Наталия Господинова, бившият кмет на Варна Иван Портних, чието име бе намесено от зам.кмета Диян Иванов отговори:
„Нека първо покажем с какво беше “заменена” от Коцев новата сграда на Математическата гимназия – с този асфалт НА КАРТИНКИ, съответно за 9️5 милиона и 20 милиона лева.Нямат никакви проекти за тези кръстовища, защото ги пускат “на инженеринг” (т.е. проектиране и изграждане). Картинките са стари, но цената – тройна (по три)‼️
След “хиляди безсънни нощи неуморен труд” (явно не в общински офиси), Коцев и компания произведоха следното:
Това са картинки на кръстовището на бул.”Левски” и “Осми Приморски полк”(път за Виница) за 9️5 милиона лева (картинка 1 и 2) и кръстовището на Двете кули за 2️0 милиона лева (картинка 3 и 4)
За тези две кръстовища Коцев и компания нямат никакви проекти, защото пускат тези обекти със следното наименование на проект: ”Изготвяне на ТП(технически проект) и СМР за обект ”Реконструкция на пътен възел ….”. На инженеринг.
Цената вече е умножена поне по три от последните разчети от миналата година – 9️5 милиона лева е повече от изграждането на бул. Левски, с всички пътни възли и пилотни конструкции.
Нали твърдяха, че за такива обекти първо трябва да има обществено обсъждане, проект и едва тогава да се обявява тръжна процедура за изпълнител. Тук просто си “заплюват” едни 95+20 милиона за едни пътищарски фирми, които изобщо още не е ясно КОГА и КАКВО точно ще строят. Намирисва, че активно се работи по темата в офиса на “Пътища и мостове”.
Дори и веднага да обявят някаква (крайно съмнителна в случая) процедура за инженеринг, тя не може да приключи до края на годината с избор на изпълнител. Ако има обжалване отива доста повече време. Едва след това, евентуално избрания изпълнител ще започне проектиране. Т.е. пари тази година не могат да се получат. Освен ако няма предварителна уговорка. 95 милиона за едно кръстовище са сериозна сума.
В резюме – замениха каузата МГ с два “проекта” за които имат само картинки.

barometar.net