Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Над 90 състава участваха в XХV Народен ваяшки събор „Гермето 2024“

XХV Народен събор за ваяшки и други народни певци и свирачи „Гермето 2024“ се състоя в събота. Над 90 състава от цялата страна представиха възможностите на своите певци и инструменталисти. По традиция организаторите на събора са община Долни чифлик, кметство – с. Голица, НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ – с. Голица, и НЧ „Изгрев – 1919“ – гр. Долни чифлик. Жури в състав Саша Стоева, Любчо Любчев и Йордан Иванов оценяваше артистите.
Кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова откри фестивала и пожела успех на всички изпълнители. „Вайковският фолклор винаги е представлявал интерес за фолклористите и в голямата си част е обработен от големите композитори и хореографи като проф. Филип Кутев, акад. Николай Кауфман, Данчо Радулов, проф. Петър Ангелов и много други“ – припомни г-жа Анастасова. Тя приветства специално и официалните гости на събора – участниците от с. Заря в Украйна и ръководството на побратимената с Долни чифлик чешка община Високе Мито – кмета г-н Йераски и неговия заместник г-н Ведрал.
По традиция първите изпълнения бяха на гайдаря Любчо Петров и самодейните групи от с. Голица, които се представят извън класирането.
От 1956 г. съборът запазва ваяшкия фолклор и го предава на поколенията. Той се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик и с любезното съдействие на Министерството на културата.

barometar.net