Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Огромен марокански скакалец препарираха в новопазарско село

Снимка на огромен марокански скакалец изпратиха жители на новопазарското село Тръница до редакцията на barometar.net. Насекомото е с дължина 7 сантиметра, като според учени женските достигат до 3 сантиметра. Според хората е издавал много силни звуци и това е привлякло вниманието им. Мароканският скакалец е разпространен в България и е заплаха за земеделските производители. Възрастните насекоми се появяват в края на май – началото на юни и нападат всички надземни части на растенията.

Скакалецът има ръждиво кафяво или светло кафяво тяло с тъмни или светло жълти петна. Пипалата са по-дълги от главата и гърдите, взети заедно. На преднегръда има две добре забележими бели или бледо жълти ивици под формата на буквата „Х“. По предните крила има тъмно кафяви до черни петна. Дължината на мъжките насекоми е 20-28 mm, а на женските – 28-30 mm.

Мароканският скакалец проявява силна склонност към стадиен начин на живот и още от ранните си стадии като ларва се движи в плътни маси. По време на развитието си ларвите и възрастните насекоми се хранят непрекъснато с всевъзможна растителност, поради което след тяхното преминаване не остават здрави растения.

barometar.net