Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Повдигнаха обвинения на Стоян Мавродиев и Румен Гайтански-Вълка

След като бяха събрани всички доказателства, днес наблюдаващият прокурор привлече и обвиняеми на три лица за длъжностно присвояване в особено големи размери. Обвиняемите лица към момента са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански – Вълка и единият представител на „Роадуей Кънстръкшън“. Последните двама са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастнцици. Това заявиха заместник-градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев на брифинг за медиите по повод обиските в имотите на Румен Гайтански – Вълка и отпуснатия кредит за 150 млн. лева от ББР, предаде репортер на „Фокус“.

„За подобни престъпления са предвидени от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество. Към момента продължават да се събират доказателства. Следва да се анализира дали има съпричастност към длъжностно присвояване и от други лица от ББР“, заяви Деян Захариев.

Делото е образувано в самия край на октомври 2022 година по повод сигнал за отпуснати кредит през 2019 година от Българската банка за развитие. Образувано е разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на ГД „Борба с организираната престъпност“ в началото на ноември 2022 година, а след това са предложили да бъде възложено на следовател от следствения отдел от СГП.

С постановление от 5 май 2023 година наказателното производство е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпления по служба. Постановлението е било потвърдено от Софийска апелативна прокуратура. При последващ контрол от Върховна прокуратура обаче са констатирани пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които са били свързвани с кредита, разказа Десислава Петрова.

Именно с тези мотиви с постановление от 12 януари тази година постановлението за прекратяване е било върнато за продължаване разследването. След получаването му наблюдаващият прокурор е дал указания и е изпратил делото на следовател, който е предприел действията по разпит на свидетели, изискване на документация и други.

След събирането на всички доказателство е било преценено, че трябва да се извършат действия по претърсване и изземвания на територията на град София и област Кърджали. СГС е разрешил претърсванията.