Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

В Долни чифлик официално откриха парк „Армейски“

С вълнуващ концерт официално бе открит парк „Армейски“ в гр. Долни чифлик. Лентата прерязаха кметът на общината Красимира Анастасова и последният командир на поделение 26 160 полк. инж. Коста Костов.

„Идеята за парка се зароди преди 8 години, когато общината състави първия акт за общинска публична собственост на имота. Тази територия е част от бившoто поделение 26 160, закрито през 1997 г. Идеята, която вече осъществихме, бе да изградим място за обществен отдих, като същевременно с това да оставим спомен на идните поколения за военното формирование, което е съществувало 36 години на територията на Долни чифлик.
Проектът за изграждане и възстановяване на зона за обществен отдих – парк „Армейски“ е подаден през 2019 г., а през 2020 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ между ДФ „Земеделие“, МИГ „Долни чифлик и Бяла“ и община Долни чифлик. Строителството на парка започна през 2022 г., а през април 2024 г. е въведен в експлоатация. Благодаря на архитектите Георги Митев и Иван Йоргакиев, които дадоха своите виждания и концепция за парка.

Сградата, която навремето е служила за КПП и зона за свиждане на военнослужещите, отново с европейски средства превърнахме в Център за изкуства и занаяти. Идеята е в този център деца и ученици да творят и да създават творби от приложното изкуство.
Нека ползваме парка със здраве , да го пазим и да се гордеем с него“ – заяви кметът на общината Красимира Анастасова пред многобройните малки и по-големи жители на Долни чифлик, дошли за откриването на парка. Присъстваха и бивши военни, служили през годините в поделението.
В празничната програма със свои изпълнения се включиха Общинският младежки духов оркестър с диригент Димо Коритаров и технически ръководител Снежана Янкова, танцьори от ФГ „Елбетица“ – Варна, .“ с художествен ръководител Евгени Чакъров, гайдарска група „Кавадари“ при НЧ „Изгрев – 1919 г.“ с художествен ръководител Драгни Драгнев, певиците Емилия Неделчева, Десислава Лефтерова, танцов състав при НЧ „Изгрев – 1919 г.“ с ръководител Ивайло Райков, както и деца от IV а клас с класни ръководители Севим Хюсеинова и Маргарита Стоянова. Открита бе и фотоизложбата „50 години град Долни чифлик – минало и настояще“ с 12 табла, разположени в парка. Изложените творби са на Десислава Желязкова и Дафко Иванов.

barometar.net