Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Пред фалит ли е община Варна?

В писмо от директора на дирекция „Финанси и бюджет“ в община Варна, Кирил Симеонов се посочва, че вследствие на решения на Общински съвет и на заповеди на кмета на общината има непланирани разходи в бюджета за 2024 г. Същевременно някои параграфи от приходната част на бюджета към момента не се изпълняват в планирания обем и това може да окаже негативен ефект върху изпълнението на бюджета за годината.Поради очертаващ се недостиг от финансови средства директорът на финансовата дирекция призовава да се съблюдават следните приоритети:

Плащания по обслужване на общинския дълг;Заплати, осигурителни плащания, обезщетения, помощи, стипендии и медикаменти; Храна, отопление, осветление, както и издръжка на социалните, здравните и образователни заведения;

В писмото се акцентира, че е наложително от „настоящия момент до края на годината да се заявяват само най-неотложни и приоритетни разходи. Разходи, които не са наложителни в момента, да се предложат за обсъждане по проектобюджета за 2025 г.“.

Бившият кмет на Варна, Иван Портних коментира в социалните мрежи:

„Как фалираш община с рекорден бюджет 1 МИЛИАРД‼️
Не съм бил прав!
Не са неможачи!
Талантливи са и още как. Даже гениални: за по-малко от 12 месеца докараха Варна до фалит!!!
Вижте инструкциите до всички общински звена и мотивите към тях.
В условия на очертаващ се недостиг на финансови средства” се спират всякакви разходи извън държавно делегираните. Това е разпоредил скандално известният шеф на дирекция “Финанси и бюджет” Кирил Симеонов. Същият, когото варненският кмет назначи след скандално видео от една споделена с друг мъж тоалетна. Преди това същият бе назначен във борда на ВиК ходинга от Лорер, без да разбира каквото и да е от материята.
БлаТото на Варна спира всякакви харчове за блаГото на Варна.
Защото се бил охарчил за частични местни избори: Заради кандидатите на собствената му коалиция “ПП-ДБ”, които прегазиха закона.
Защото били харчени пари без решение на Общинския съвет: Защо ли?
Защото бил платил едни пари за едни несъществуващи проекти?
Чудно как ще си измият ръцете с мен и този път, след като има приет отчет на бюджета за миналата година и в него ясно се вижда в какво финансово състояние съм оставил общината.
И след като си проспал и загубил над 80 млн. лева от 100-те дадени на тепсия за Варна от държавния бюджет!
След като си пуснал по течението 80 млн. за саниране…
И не плашете медии и гражданите със съд, ако сочат с пръст престъпната ви некадърност!
Няма такава наглост!
Срам!
Разполагаха тази година с 1 МИЛИАРД ‼️( близо 800 млн. общински бюджет + 100 млн. от държавата + 80 млн. за саниране + 40 млн. по плана за възстановяване)“

barometar.net