Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Таен доклад на ЦРУ за износ на терор от САЩ


        Сайтът WikiLeaks ("Уикилийкс") публикува таен доклад на ЦРУ, в който се отбелязват потенциалните опасности, ако СAЩ започнат да бъдат възприемани като износители на тероризъм.
В документа от февруари не се разкриват държавни тайни, а по-скоро се обръща внимание на проблемите, свързани с развиващия се на американска почва тероризъм, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

"Противно на общоприетото схващане, износът на тероризъм или терористи от САЩ не е скорошен феномен, нито това се свързва единствено с ислямистките радикали или хората от близкоизточен, африкански или южноазиатски произход", казва меморандумът, озаглавен "Червената клетка", пише в. "Дневник".

"Тази динамика противоречи на американското схващане, че нашето свободно, отворено и интегрирано мултикултурно общество подценява съблазънта на радикализма и тероризма за гражданите на САЩ".

Документът разглежда множество случаи на износ на тероризъм от САЩ, включително атаки, извършени от постоянно живеещи в страната или финансирани оттам еврейски, мюсюлмански или ирландски националисти. Изтъква се опасността "Ал Кайда" да вербува американски граждани в чужбина или в САЩ за извършване на терористични нападения.

Неговото заключение е, че международното схващане за САЩ като "износител на терор", заедно с двойните стандарти на Вашингтон в международното право могат да доведат до отказ от сътрудничество при арести (включително на служители на ЦРУ) и решението на редица страни да не споделят със САЩ разузнавателна информация за тероризма.

Миналия месец "Уикилийкс" публикува над 70 000 тайни американски документи за войната в Афганистан и заплаши да качи още 15 000. Вашингтон разкритикува създателите на сайта, че излагат на опасност живота на своите източници и разкриват за екстремистите методите, по които американското разузнаване събира информация за тях.Пентагонът подозира, че зад изтичането на класифицирана информация стои редник, служещ в Ирак. Правителството назначи разследване на изтичането и търсене на източниците на сайта.