Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Венеция си има първата гондолиерка


      След многовековно надмощие на мъжете гондолиери във Венеция за първи път в историята на града местните власти издадоха разрешително на жена да упражнява тази дейност. Преди да осъществи мечтата си, 24-годишната Джорджа Босколо, чийто баща също бил гондолиер, трябвало да премине през едногодишно обучение в специализирано училище и да положи изпит пред взискателна комисия, за да получи желания сертификат. Сега тя ще стане член на гилдията на венецианските гондолиери, която винаги е включвала само мъже, и ще може официално да кара гондола по сложните и разклонени канали на града. Джорджа е омъжена и е майка на две деца. По думите й тя мечтаела да управлява прочутите венециански лодки от малка и предпочитала да придружава баща си из каналите на града, вместо да играе с приятелките си.

Босколо се надява, че скоро ще може да управлява собствена гондола около базиликата "Сан Марко", която е основната забележителност на града. Според заместник-кмета на Венеция Сандро Симонато вероятно успехът на Джорджа ще вдъхнови и други дами да усвоят гондолиерството. Сега градската гилдия наброява 425 членове, които ревностно почитат традициите и майсторството на тази древна професия. Професионалният правилник изисква облеклото и обувките на гондолиера да бъдат черни, подобно на гондолите. Обикновено той носи сламена шапка с червена или синя панделка. Въпреки днешните строги и безкомпромисни правила гондолиерите невинаги са били с черни облекла. В миналото онези, които служели на знатни фамилии, били облечени в дрехи от червена коприна, извезана със златни и сребърни нишки и носели черни плюшени шапки. С времето обаче правилата се променили.

Въпреки че Босколо вече притежава разрешително, засега й е разрешено само да замества един от колегите си през почивните дни. Разходката с гондола далеч не е евтино удоволствие. Двадесетминутно пътешествие например струва най-малко 40 евро на човек. Цената се договаря между гондолиера и пътниците в зависимост от продължителността на разходката. Във венецианската лодка могат да се возят не повече от шестима туристи.
 


banker.bg