Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

50 нови автобуси очаква „Градски транспорт” Варна до 2015 г.

Интервю на Иво Югов с Веселин Михайлов, прокурист на „Градски транспорт” ЕАД

Иво Югов: Господин Михайлов, представете се с няколко думи. От кога работите в сферата на транспорта?

Веселин Михайлов: Роден съм през 1957 г. Завършил съм ДВГ в Механотехникум – Варна, а след това същата специалност в Технически университет  Варна. От 1984 г. по разпределение работя в сферата на Автокомбината. 22 години съм бил технически директор Товарни превози Варна, след което съм работил във фирма за доставка на резервни части на автомобили и товарни автобуси. От 2010 г. съм назначен за прокурист на „Градски транспорт” Варна.

И. Югов: С какви трудности се сблъсквате най-често като прокурист на „Градски транспорт”?

В. Михайлов: Мога да разделя трудностите на технически и икономически. По моя преценка техническите трудности ги преодоляхме. Дружеството имаше 8 трайно залежали моторни превозни средства необходими за функционирането на оперативната ежедневна работа, които вече са в движение. Икономическите  ни проблеми са свързани главно с горивата /40 % от средствата ни са за горива/. От 1 април вдигнаха с 4,5% и природния газ, а ние имаме 20 автобуса, които работят на природен газ. За петрола няма да коментирам, цената му вече  е световен проблем. По тези данни направихме калкулация, че себестойността на билета на автобусите, които се движат на дизел е 1,24 лв. При тролейбусите сме добре, там себестойността е 0,96 лв. Затова давам приоритет на тролейбусния транспорт. С цената на всичко ще искаме да възстановим спряната от години линия 84, която се движи от жп. гарата до „Почивка”.

И. Югов: Има ли вариант по европейски програми да се закупят нови автобуси?

В. Михайлов: Има работа група, която е сформирана и одобрена от 2010 г. и работи за развитието на интегриран градски транспорт на пет големи града, един от които е Варна. Направили сме три работни срещи. Аз също членувам в една от тези комисии и очаквам в периода 2012-2015 г. доставката на 50 нови автобуса. Приоритет давам на автобусите с природен газ и на тролейбусния транспорт, защото в ЕС вече е внесена директива за ограничение на бензинови и дизелови автомобили. Особено за градското изпълнение приоритет се дава на железницата и на тролейбусния транспорт. Ние разполагаме със 127 автобуса, 50% от които са с изтекъл срок на техниката. Резервни части за „Икарус” не се произвеждат и ремонтите ги правим със собствени средства. Имаме и 41 тролейбуса с 25 годишен стаж и силна амортизация.

И. Югов: Не са ли опасни автобусите с изтекъл срок?

В. Михайлов: Те минават два пъти годишно преглед с цената на всичките ни технически постижения, със собствени средства ги обезопасяваме, наблягаме на спирачната система, окачването. При тази максимална скорост в града и километрите, които изминават автобусите, гражданите могат да бъдат спокойни. Технически са безопасни, но не предлагаме комфорт.

И. Югов: Преди време беше  наболял проблема с джебчийките в автобусите. Взехте ли мерки да се справите с тях?

В. Михайлов: Аз съм тук от 1 юни, 2010 г. и направихме структурни реформи. Групата, която извършваше контролна дейност бяха на граждански договори. Прекратихме ги и назначихме 12 души, на които работата им е само това – контролна дейност. Те работят по осем часа всеки ден и постоянно са в автобусите. Усеща се присъствието им и досега нямаме сигнали за джебчии. Дори имаме благодарствени писма от граждани за намерени чанти и портфейли.

barometar.net