Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Кандидат-студенти пишат за Стамболов или за България през ІХ в.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се провеждат последните два изпита от първата предварителна сесия – по история на България и по география на България. Това съобщи информационно-рекламният център на висшето училище.Точно в 9.00 ч. в 65 аудитория на Ректората на Софийски университет „Свети Климент Охридски” започна кандидат-студентският изпит по История на България, съобщиха от пресслужбата на университета. 1824 са кандидатите заявили участие в днешния изпит.Доц. Мария Шишиньова – заместник-ректор по учебната дейност и председател на Централната комисия по провеждане на Кандидат-студентска кампания 2011 поздрави кандидатите с днешния празник и им пожела успех, след което връчи темите на председателя на Кандидат-студентската комисия по История на България и декан на Исторически факултет, доц. Пламен Митев.

Темите изтеглени от Катрин Найденова от Костинброд, по които ще пишат кандидатите са „Териториално разширение и централизация на България през първата половина на ІХ в.” и „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)”.Изпитът ще продължи четири астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание от задължителната подготовка по история на България за 11 клас.

В изпитните работи ще се проверява структурата на изложението и разкриването на логическата връзка между събитията; правилният подбор на фактологическия материал и неговата систематизация в хронологическа последователност, анализът и обобщенията върху определени събития, личности, явления и процеси, свързани с основните въпроси на темата.

Изпитът по география на България ще започне в 14.00 ч. и ще продължи четири астрономически часа. Кандидат-студентите ще имат право да разработват една от изтеглените три теми. Програмата за изпита по география на България включва основни раздели от учебния материал за 10 клас и от пособията за задължително избираема подготовка за 12 клас.

Повечето от темите в изпитната програма включват съдържанието на няколко урока. Анализът и оценките на разглежданите географски обекти и явления трябва да се извърши задълбочено и логично, като се привеждат верни факти и доказателства за тенденциите в тяхното развитие, посочват от СУ. На изпита по география не се разрешава внасянето на шаблони и чертежни инструменти, както и използването на молив. С изпитите по История на България и География на България приключва първата сесия на Кандидатстудентска кампания 2011.

http://dariknews.bg/