Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Централните банки на развиващите се страни вършат мръсната работа на Фед

Всеки икономически цикъл води до известен ръст на инфлацията, което е съпътствано с притеснения от страна на инвеститорите.Съществува обаче огромна разлика между нормалното и циклично инфлационно напрежение и растящия страх, че САЩ по някакъв начин мутира в страна от развиващия се свят, пише Ричард Бернстейн, изпълнителен директор на Richard Bernstein Advisors LLC. в коментар за Financial Times.По ирония на съдбата сегашното затягане на валутните политики на централните банки на развиващите се страни вероятно няма да позволи инфлацията в САЩ да излезе извън контрол и на практика ще удължи икономическия цикъл на американската икономика.Сега, „печатането на пари“ описва това, което преди време се наричаше просто „монетарен стимул“. Някои наблюдатели, изкривявайки основните принципи на монетарната теория, твърдят, че валутните стимули сами по себе си предизвикват инфлация.

Всъщност единствено леснозапалимата комбинация от печатане на пари и трупане на кредити може да предизвика инфлационен пожар. На фона на все още слабото кредитиране, растежът на количеството пари в обращение в САЩ, включително чекове, краткосрочни депозити и дългосрочни депозити от под 100 хил. долара (паричен агрегат M2), е под 5%.Според монетарната теория една икономика не може да страда от необичайно висока инфлация без необичайно висок ръст на кредитирането, което стимулира необичайно високо търсене. Пример за това е неотдавнашното спукване на балона на пазара на недвижими имоти.Необичайно високият растеж на ипотечни кредити предизвика необичайно високо търсене на пазара на недвижими имоти, което от своя страна предизвика необичайно висока инфлация при цените на жилищата.САЩ може да преживеят известно нормално циклично инфлационно напрежение (пикът при индекса на потребителските цени в САЩ отмина преди повече от две години), но запазване на инфлационното напрежение е малко вероятно без бързо нарастване на кредитите, което да стимулира търсене надхвърлящо предлагането.

Лесно е да обвиняваме Федералния резерв (Фед) за нарастването на инфлацията в САЩ. Според анализаторите обаче инвеститорите може би обвиняват грешната централна банка.Независимо дали инвеститорите съзнават това или не, инфлационните тенденции са по-тясно свързани с разхлабената валутна политика на централните банки на развиващите се страни и произтичащия от това растеж на кредитите на местните пазари, отколкото с политиките на Фед и ръста на кредитирането в САЩ.Необичайното нарастване на кредитирането и на количеството пари в обращение, което наблюдаваме на много развиващи се пазари, предизвиква и необичайно висока инфлация – точно както предсказва монетарната теория.Растежът на количеството пари в обращение през последните 12 месеца в Бразилия, Русия, Индия и Китай варира между 15% и 30%. Това са най-високите нива на растеж сред основните световни икономика.

investor.bg