Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Президентът Георги Първанов поднесе венец на Паметника на Незнайния воин

Тържествен водосвет на знамената-светини и бойните знамена на Българската армия беше отслужен днес по повод на Деня на храбростта и празник на армията – 6 май.Традиционният ритуал, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, се състоя пред Паметника на Незнайния воин и беше отслужен от Знеполския епископ Йоан.Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов присъства на водосвета и прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен химнът на България от гвардейския духов оркестър.Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов,  министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, депутати, министри, висши военни, посланици, военни аташета, ветерани, граждани.

След ритуала, който завърши с тържествен марш на гвардейците, започва традиционният военен парад за празника на площад „Княз Александър Първи“.Денят на храбростта – 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ номер 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ номер 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника, припомня БТА.През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена „За храброст“. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември /победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г./. През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската.За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени през 1989 година. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години – 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник.През 1993 г. с постановление на МС от 27 януари, 6 май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия.

dariknews.bg