Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Следовател на атентата срещу папата издаде книга

30 години след атентата срещу папа Йоан Павел Втори един от съдиите-следователи, водили едно от разследванията за покушението, издаде книга, посветена на него.Творбата е на Иларио Мартела, водел разследването в интервала ноември 1981 г. – края на октомври 1984 г., пише в. „Темпо“, цитиран от БТА.Книгата е озаглавена „13 май 1981 г. – трите изстрела срещу папата“ и съдържа 250 страници. В нея Мартела разказва за годините на разследването, когато то е било оглавявано от него и признава, че заради него е бил обект на доста заплахи. Заплахи са били отправяни и срещу семейството му.

Следователят споделя, че се е опитвал да държи близките си на страна от разследването и да не им разкрива, главно на съпругата си, колко сериозна е била ситуацията за него. В книгата съдия-следователят твърди, че разкрива истината за Мехмет Али Агджа, говори за евентуалните международни поръчители на атентата срещу папата и си спомня и за аферата Емануела Орланди – гражданката на Ватикана, която изчезна безследно и чието изчезване беше обвързано с покушението срещу Йоан Павел Втори.

Според Мартела 20 години след падането на Берлинската стена могат да изникнат нови истини във връзка с атентата. Появата на книгата на Мартела последва новината за дългогодишно разследване на италиански журналист, посветено на атентата, в което се твърди, че българската следа е била скалъпена от ЦРУ.Самият Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 година извърши покушение срещу папа Йоан Павел Втори, пък обвини Ватикана в дирижиране на атентата в интервю през миналата година за Турската държавна телевизия.

dir.bg