Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Свилен Крайчев: Максуда може да стане екзотично и приветливо за живеене място

Интервю на Ели Маринова със Свилен Крайчев, председател на парламентарната комисия по транспорт и депутат от групата на ГЕРБ

Ели Маринова: Наистина ли Варна е най-добрият град за живеене откъм удобен транспорт и архитектура според вас?

Свилен Крайчев: Не считам, че е най-добрият. Нито откъм транспорт, нито откъм архитектура. Ако говорим за градския транспорт, трябва да разгледаме съвкупността от транспортни средства. Задръстванията, които наблюдаваме напоследък, особено през лятото когато дойде големия поток туристи показват, че трябва да бъде променена цялата концепция на транспорта. За това говоря от доста време, още докато бях в Общината, за съжаление обаче не виждам никаква чуваемост. Говоря за сини зони, паркинги, които да бъдат изградени извън централната част на града. Бях преди два-три месеца в Хелзинки, за да се запозная с тяхното планиране на градския транспорт.  Там в централната част е забранено да бъде изграден какъвто и да е паркинг. Логиката е много проста – където има паркинг – натам се ориентира автомобилния поток. По тази причина всички паркинги са изнесени в края на града, осигурено е място за паркиране на автомобилите. Но е много добър градския им транспорт. Защото когато спреш автомобила си на такъв отдалечен паркинг, вземаш метрото и се придвижваш до където искаш. Подобно придвижване вече наблюдавам в София. Подобна концепция трябва да бъде изградена и във Варна, но аз не виждам как ще се изпълни.  Дори само предложението за бърз транспорт би създало големи проблеми.

Е.М.: Как виждате Максуда след 10 години?

С.К.: Също много голям въпрос. Бях в Стокхолм, където беше предложен проект от Еквадор. В него показваха подобен квартал – как е изглеждал преди и след 10 години. Коренна разлика. Дори ми се струва, че Максуда е далеч по-луксозен от показания квартал. Има огромни възможност този квартал да бъде преустроен със съвсем друга визия. Големият проблем там според мен е в незаконните постройки, които трябва да се премахнат. Безапелационно. Всичко останало по европейски програми може да бъде променено така, че мястото да се превърне в едно екзотично местенце във Варна.

Е.М.: Как виждате пристанището след 5 години?

С.К.: За 5 години нищо няма да се промени. Това пристанище така или иначе трябва да бъде изместено оттам. Да се организира зона за рекреация, за разходка на хората, за приятно прекарване на работното време, за музейно дело на открито. Дори сега се връщам от Киев, бях на едно подобно място. Но за да се случи това, трябва да се реши въпроса със същинското пристанище – къде да бъде, какво да бъде, как да се организира. 20 години вече се тъпче на едно място и само се говори, вие ме питате за 5 години дали ще се промени нещо. Поне още 20 години не виждам някой да промени това. Ние закъсняхме твърде много. Преди 20 години Констанца беше на нивото на Варна, дори по-зле. Солун – също. Сега тези две пристанища, които са конкурентни на Варна, вече са на светлинни години пред нас. Дори в Бургас пристанището се развива много по-бързо в много по-големи мащаби, отколкото Варна. Преди месец контейнерна линия номер едно в света започна посещението си от Бургас. И като сложим това, че следващата година магистрала „Тракия” ще бъде готова, а и ж.п. линията София – Пловдив – Бургас се строи в момента, тази инфраструктура ще изпревари Варна. Да не говорим за това, че и техническите възможности на пристанище Бургас са по-добри.

Е.М.: Какво се случи с идеята ви за моно-релсов транспорт?

С.К.: Общо взето нищо. Договорът, който беше подписан с Министерството на транспорта изтече. Защо изтече, преди да е станало нещо? Защото фирмите, които играха на търга се скараха. Едната спечели, другата обжалва. После другата спечели, първата обжалва и докато си играем на обжалваници, договорът изтече и беше прекратен. И за съжаление във Варна не влязоха 300 000 лв. за едно проучване, което щеше да бъде от изключителна важност.Този първи етап беше много важен.Типична българска завист.

http://www.barometar.net/