Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Росен Плевнелиев – мениджърът-милионер

Росен Плевнелиев започва да развива собствен бизнес през 1990 година. Тогава основава и започва да развива „Ирис Интернешънъл“ АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001. Тя работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и на някои знакови проекти в България: реконструкцията на хотел “Шератон” в София, център на „Даймлер-Крайслер“ в София,“ Бизнес парк- София“ и други.През 1994 г. основава и управлява „Линбългария” ООД – фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания „Линднер“, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

Плевнелиев ръководи най-големия проект на компанията у нас – „Бизнес парк-София“. Той е започнат през 1999 г. и е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и един от най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа.От 2007 г. е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”. През следващата 2008 г. става член на борда на директорите на „Българо-Американската търговска камара” и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в Гоце Делчев. Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София със специалност „Изчислителна техника“.Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.През 1990 г. се жени за Вероника, с която по-късно се развеждат. От брака им няма деца. Втората му съпруга се казва Юлияна и с нея имат три момчета.Росен Плевнелиев принадлежеше към кръга „България 2020“, където основни фигури бяха банкерката Цветелина Бориславова и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са съседи по къща на полуостров Халкидики, недалеч от Солун.