Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Природният газ не може да спре глобалното затопляне

Преминаването от въглища на природен газ няма да забави много ефектите от глобалното затопляне въпреки по-малките емисии, показа ново проучване, цитирано от Reuters. Горенето на въглища осбовождава много повече парникови газове, но и много сулфати и други частици, които блокират слънчевата светлина и помагат за охлаждането на Земята, показаха изследванията на Том Уигли и колегите му от австралийския национален център за атмосферни проучвания към университета на Аделаида.

Използването на природен газ като гориво може да доведе и до изтичане на метан – парников газ, който е 20 пъти по-опасен от въглеродния двуокис по отношение на блокираната около планетата топлина. „Да разчитаме повече на природния газ ще намали емисиите на въглероден двуокис, но няма да помогне за решаването на климатичния проблем”, заяви Уигли. „Ще минат много десетилетия, докато се постигне минимално забавяне на глобалното затопляне и дори тогава разликите ще бъдат незначителни”, убеден е той.

Глобалното преминаване към природен газ ще даде резултати едва към 2050 г. и то само ако няма изтичане на метан при сондирането за газ, което е почти невероятно. Ако има големи изтичания обаче забързването на климатичните промени в негативен аспект ще продължи поне до 2140 г., показаха компютърните симулации на австралийците.

Manager.bg