Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кредит до 10 млн. лв. предвижда проекто бюджета на Община Варна за 2012 година

Кредит до 10 милиона лева предвижда проекто бюджета на Община Варна за 2012 година. Това съобщи шефката на финансовата дирекция в община Варна Стефка Господинова на публично обсъждане на бюджета. По думите на Господинова дълговото финансиране ще бъде използвано изключително за финансиране на програми и проекти. В рамките на първия проект се предвижда реконструкция на ул. “Генерал Колев” от ул. “Чаталджа” до ул. “Царевец” – ул. “Караагач” – ул. “Мир” до ул. “Хр. Смирненски”. Реконструкция на северното платно на ул. “Царевец” от бул. “Осми приморски полк” до бул. “Генерал Колев” и на междублоковото пространство между ул. “Чаталджа”, ул. “Драва чех”, бул. “Ген. Колев”, ул. “Цар Асен”.

Кредитът ще бъде използван и за подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация к.к. „Златни пясъци”, Община Варна . Предвидени са средства за дълбоководно заустване на пречистените води от ПСОВ – «Златни пясъци»”. Това се налага, тъй като на територията на к.к. „Златни пясъци” функционира ПСОВ, която е изградена преди повече от 25 г. и станцията няма стъпало за третично пречистване (отстраняване на азот и фосфор).

Дълговото финансиране ще обезпечи и проект “Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013” за обекти в община Варна” по ОП “Околна среда”. Основната цел на проекта е -постигане на техническа и проектна готовност за изграждане на канализацията, водоснабдяването и три колектора за битови и дъждовни отпадъчни води на общо 16 обекта в град Варна и околностите.

Бюджет 2012 възлиза на – 184 200 000 лева. Предвидените приходи за делегирани държавни дейности са в размер на 79 356 935 лв., а на местни приходи – 104 843 065 лв. С писмо на Министерството на финансите се налага на общините да намалят числеността на персонала с не по-малко от 15% и да се преразгледат функциите и структурата на персонала. Въвежда се система на делегиран бюджет и за общинските детски градини. И през 2012 година продължава тенденцията на ориентиране на бюджета на общината към програмен бюджет чрез планиране на средства за програми и проекти със социална насоченост, програми за профилактика и развитие на детското, училищното и майчиното здравеопазване, за развитие на спорта, младежките дейности и превенции, културна програма с многобройни местни и международни прояви и т.н.

37.4% от бюджета или 69 млн. лева са предвидени за функция „Образование“. За екология и почистване на града са планирани над 32 млн. лева, а за здравеопазване – 13,7 млн. лева. Предвидените средства за функция „Транспорт“ са 9,7 млн. лева. Очаква се в местната хазна да постъпят през 2012 година около 60 млн. лева от имуществени приходи, 50 млн. лева от такси. Продажбата на общинска собственост трябва да осигури 5 млн. лева приходи.

dnesplus.bg