Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Вили Жечев: Виновен съм, че не критикувах още преди 3-4 години

Да, чувствам вина за управлението на Варна, призна в ефира на Дарик тази сутрин бившият зам.-кмет с ресор инфраструктура арх. Венелин Жечев. „Виновен съм за това, че трябваше още преди 3-4 години да застана на крайната позиция на критика, разбира се, градивна и контруктивна”, бяха думите на бившия заместник на Йорданов.Той не пожела да конкретизира носи ли някой персонална вина за състоянието, в което се намира градът, с мотива, че вече не работи в Общината и не е редно да критикува. „Ако един човек иска да се направи на джигит, на юнак, на изключително принципен, би трябвало да го стори, докато е в системата. Да стане, да каже открито в очите на този, който смята, че е виновен за подобни политически и други решения, да изругае оправдано и тогава да си отиде”, изтъкна архитектът.“Целият ресурс на кметската администрация трябва да бъде впрегнат за подобряване на инфраструктурата в града. Кърпенето на дупките, което започна във Варна, не бива да бъде кампанийно – през пролетта и есента, а целогодишно.“, каза още арх. Венелин Жечев, който напусна поста в началото на четвъртия мандат на Кирил Йорданов.

Жечев не бил изненадан от състоянието на уличната мрежа тази пролет, защото от години не е извършвано цялостно преасфалтиране на пътната настилка. „Зимата беше много тежка откъм студ. Беше хвърлена много луга, която разяжда настилката. А запълването на дупките е временно решение и неслучайно гаранцията е 1 година”.Според арх. Жечев необходимо е кърпежите на улици да се извършват не само по булевардите и маршрутите на градския транспорт, но и в междублоковите пространства. „Това трябва да продължи интензивно, независимо колко ще струва”.Той отрече да е хвърлял вината на Кирил Йорданов за разбитите плочки по пл. „Независимост”. „Това е проблем, за който не обвинявам кмета. В същото време смятам, че желанието да се прехвърли отговорността на много хора едновременно не е добре, защото в този град нищо не става без знанието на градоначалника”, каза още арх. Жечев.

Специалистът повтори, че решението да се раздели с общината е било лично. „За много хора беше удобно напускането ми да бъде изтълкувано като част от чистката в администрацията, но истината е друга. Първите седем-осем години от управлението на Кирил Йорданов минаха много конструктивно – направиха се нови зони, ново осветление и пр. След това обаче започнаха да се защитават много икономически и политически интереси, за което многократно съм предупреждавал. Аз самия в тази насока съм спокоен. 36 години съм архитект и мога да си позволя да няма пристрастия от икономически план, а да имам само желания. През последните 3-4 години забелязах, че конструктивизмът в действията в този град не се споделя като мое виждане, затова достойно беше да напусна”, увери Венелин Жечев.Вили Жечев не скри, че към него проявяват интерес както от кръга „Първанов“, така и хората на Меглена Кунева. Той не потвърди, но и не отрече дали има нови амбиции за влизане в управлението на Варна.

http://dariknews.bg/