Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов съветва ВСС: Изслушайте Тодорова

Премиерът Бойко Борисов призова ВСС да изслуша уволнената съдийка Мирослава Тодорова и след това да се вземе окончателно решение, съобщиха от пресслужбата на МС.Междувременно правосъдният министър Диана Ковачева директно призова ВСС да намери начин да преразгледа решението, тъй като имало съмнения, че действа с двоен аршин.Вчера Тодорова беше дисциплинарно уволнена заради забавянето на мотивите на три дела. Решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция както на магистрати и неправителствени организации, така и на опозицията в парламента.Висшите магистрати бяха критикувани, че изпълняват политическа поръчка на Цветан Цветанов, който публично влезе в конфликт с Мирослава Тодорова.„Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той отново повтори, че решението на ВСС, чиято репутация в обществото била противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета.„Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета”, категоричен е Борисов.

Правосъдният министър Диана Ковачева беше категорична, че има извършени тежки нарушения свързани със забавяне на дела, но спорът бил доколко е обективно наказанието на Тодорова. Тя била направила и справка за последствията при други подобни случаи.„Може да се каже, че не се мери с еднакъв аршин и може би е добре ВСС да преосмисли решението си и да намери начин да го преразгледа”, призова министърката.Президентът Росен Плевнелиев пък е обезпокоен от поредното решение на Висшия съдебен съвет, което създавало усещането за необективност.Той посочи, че не може да не е притеснен, когато съдиите в страната протестират.

„Разбира се, аз като президент не мога да навлизам в детайлите на решенията, но съмненията за необективност са поредният проблем, който старият ВСС произвежда в последните дни”, заяви Плевнелиев. Министърът на външните работи Николай Младенов пък определи решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова като изключително ненавременно.“Не знам какво ще пише в доклада, той се пише от ЕК, но за мен това решение е изключително ненавременно. Дори и да има такива основания, каквито са описани, те трябва да се прилагат с еднакъв аршин към всички в рамките на ВСС“, заяви Младенов отговор на въпрос дали смята, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова ще бъде отразено в предстоящия доклад на ЕК и ще повлияе негативно.

dnes.bg