Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хора на Кунева: Ог ГЕРБ ще въведат режим на продажба на българското гражданство

 

Управляващите възнамеряват да въведат режим на продажба на българско гражданство, алармираха от партията на Меглена Кунева „България на гражданите“. Димитър Делчев – областен координатор, уточни, че става въпрос за два законопроекта, внесени в Министерски съвет от парламента – за промяна в Закона за българското гражданство и промяна в Закона за насърчаване на инвестициите. Промените предвиждат предоставяне на гражданство за направена инвестиция, независимо от размера и също, ако има пребиваване в страната повече от 1 година. Сега общият ред е 5 години. Освен това отпада изискването лицето да владее български език, подчерта Делчев. „Според промените в Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда лице, което е инвестирало 200 хиляди лева в Националния иновационен фонд, да получава гражданство“, добави той и предупреди, че новите български граждани ще бъдат предимно от трети страни.

Делчев подчерта, че българското гражданство дава право да гласуваш и да бъдеш избиран. Той е категоричен, че тези два законопроекта, внесени с подписа на премиера, противоречат на Конституцията, защото предвиждат условията за придобиване на българско гражданство срещу пари да бъдат определени в Наредба. „Това е противоконституционно. Условията трябва да се определят със закон“, подчерта Делчев.

Даниел Вълчев подчерта, че когато някой стане български гражданин, той става и гражданин на Европейския съюз и предположи, че ако бъдат приети двата законопроекта, ще се отдалечим още повече от Шенген. Той припомни, че преди няколко месеца правителството внесе, отново с подписа на премиера, промени в Закона за горите, които бяха приети от парламента и след това премиерът помоли президента да наложи вето. Затова „България на гражданите“ отправя към президента Росен Плевнелиев открито писмо, с което го приканва да проследи внимателно хода на двата законопроекта и да упражни своя авторитет и в случай, че бъдат приети – да упражни правото си на вето.

Даниел Вълчев отбеляза още, че замисленият режим на купуване на българско гражданство е на твърде ниски цени и като сравнение посочи, че в района на Карибите има такива практики, но при поне 10 пъти по-високи цени. Според Вълчев българското правителство предприема това, за да попълни дупките в бюджета.

От „България на гражданите“ упрекнаха управляващите, че политиката спрямо младите майки и семейства води до намаляване на раждаемостта. Те са категорични, че е необходима адекватна социална политика, икономическа политика и заетост.

Прошко Прошков и Христо Ангеличин съобщиха, че са поискали оставката на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов.
Те разказаха как самите ГЕРБ са признали, че договорите с частни превозвачи, сключени по времето на кметстването на Бойко Борисов, са неизгодни и предложили разваляне на договор, за което трябвало да се платят 3,3 млн. лв. лихви.

„Прие се сключване на споразумение за прекратяване на договора с гласовете на ГЕРБ и се оказа, че лихвата е 630 хиляди лева. Значи 2,6 млн. лв. щяха да потънат в джобовете на една фирма“, подчерта Прошков. Той бе категоричен: „Искаме комисия за разследване на далаверите в столичния транспорт“

news.bg