Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Протестът във Варна се пренесе пред сградата на „Енерго-про“

Бутафорен черен ковчег се появи на митинга във Варна. С него протестиращите срещу високите сметки на тока в морската столица символично обявяват смъртта на енергоразпределителните дружеста. Възрастни и деца пускаха в специален процеп стотинки и сметките си за електроенерегия. Повече от 2000 души със знамена и лозунги срещу местното енергодружестово са в момента до сградата на Община Варна. Продължават да прииждат още хора. Булевард „Мария Луиза“ е блокиран.

На протеста са Костадин Костадинов от ВМРО, Иван Петров, който очевидно е оздравял. Кънчо Бонев, който се представя за активист на гражданските движения във Варна също се суети сред „лидерите“ на протеста.

11:40 часа. Митингът най-после тръгна, без да е ясно в каква посока. В момента протестиращите се движат към Катедралата „Свето Успение Богородично“. Инициативният комитет, който се води за организатор на протеста, издигна няколко искания в началото на шествието.
Първото е да се извърши ревизия на ДКЕВР, като 50% от проверяващите да са държавни органи, 50% – граждани. Второто – Всички виновни да се накажат със затвор. Трето: Да се ревизират всички приватизационни сделки за последните 24 години. Четвърто: Да бъдат спрени всички течащи в момента приватизационни сделки. Организаторите поставиха срок една седмица тези искания да бъдат изпълнени, в противен случай щели да обявят гражданско неподчинение.

11:50 часа. Протестът проби жандармерийският кордон на централния варненски площад. Полицаите получиха от протестиращите цветя. Множеството се отправя към Аспарухов мост. Придружаващите колоната жандармеристи отклониха множеството в дясното платно, в посока Аспарухов мост.

12:03 часа. Полицията пусна протестиращите на Аспарухов мост. Пътната връзка на града с кв. Аспарухово е блокирана.

По информация на националното радио, сред протестиращите са забелязани представители на БСП, ВМРО и „Атака“.

12:20 часа. Протестиращите напускат Аспарухов мост. След кратко суетене, митингът се насочи към централата на „Енерго-Про“ във Варна, която се намира на ул. „Девня“. От преминаващите наблизо влакове се чуха звукови сигнали, които подкрепят протестиращите.

12:40 часа. Множеството от протестиращите застанаха се съсредоточи пред сградата на „Енерго-про“ на ул. „Девня“. Сградата на енергоразпределителното дружество е плътно обградена от жандармерийски кордон. Няма стълкновения между протестиращите и охраняващите митинга полицаи. Към фасадата на сградата полетяха десетки яйца. А малко по-късно и кофички с кисело мляко. Част от митингуващите се отделиха и обмислят насочване към централния градски площад.

dnesplus.bg