Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Община Варна се прави на сляпа за рекламите на Марешки

Всички помнят как по време на предизборната агитация през 2011 г. вятърът усука билбордовете на Веселин Марешки, накачулени  като арт инсталация по цялата фасада на сградата и  рухна и надписът „ПОЩА”.  Според очевидци това е станало заедно с падането на един от гигантските му ликове. Цяло чудо е, че металната конструкция успя да се задържи по някакъв начин и не разби нечия глава. От няколко дена на фасадата на варненската Централна поща висят две огромни пана, които могат да бъдат определени единствено като политическа реклама по своята същност и предназначение. От две години пък пък стъкленото „лице“ на новата пристройка на историческата сграда е облепено с лика на политика и бизнесмен Веселин Марешки, който не е съвсем ясно защо се мъдри там пред очите на варненци в гигантски размер. Хайде, когато се появи този негов предизборен портрет, беше разбираемо, защото беше кандидат за кмет. Но нали предизборната агитация трябва да се унищожава след изборите, при това в ясни срокове? Защо това не е станало, никой не може да отговори. Но пък идат нови избори, явно този тип реклама (която в останалата част от времето може да мине и за търговска) пак става актуална.

Минават гражданите, хвърлят по едно око на новата „украса“ на хубавата ни иначе поща, цъкат с език и току теглят по някоя ругатня. Повечето от тях си задават два въпроса – колко ли струва подобна реклама и защо изобщо трябва да се разпъват подобни пана на такова място? По-малка част си задават може би най-важния въпрос – законни ли са тези пана и разрешено ли е от общината тяхното поставяне? Хората, които се питат това, наистина са малцинство, защото за мнозинството варненци е ясно – в този град, ако имаш много пари, всичко ти е разрешено и няма кой да те спре да направиш точно каквото си поискаш.

Та така е и в този случай. Веселин Марешки не плаща за разполагането на тези пана, а вероятно само за изработката им, просто защото сградата на пощата си е негова. Той, естествено, притежава и модерната й пристройка, от която ни гледа и гигантският му портрет. Защо бизнесменът политик окачва портретите на други варненски политици редом с отишлия си след протести бивш кмет Кирил Йорданов, също е ясно. Марешки се опитва да се изключи от кръга на статуквото в управлението на този град. Това е направо смехотворно за всеки, който си направи труда да провери колко сделки с държавата и общината е правил бизнесменът, но карай да върви, който иска – да му вярва.

Бизнесменът ползва „намалението“ на колективната безотговорност

„Всичко, което правя, е законно. Мое задължение е да спазвам закона и винаги съм го спазвал“, категоричен беше Марешки, когато го потърсихме с въпрос дали смята окачването на рекламните пана за законно. По въпроса дали за това е искано разрешение от общината, отговорът му беше по-уклончив. „Аз лично не съм ги поставял. За мен работят 3000 човека, мислите ли, че няма кой да свърши необходимото?“, коментира той.

След тези негови думи трябваше да проверим как стоят нещата от гледна точка на община Варна, която има задължение да контролира рекламната дейност на територията на града, особено в случаите, която изображенията влияят на общия образ на града. Това в случая е очевидно и общината не би трябвало да позволява монтирането на такива съоръжения без нейно знание и разрешение. Причините са много – като се почне от сигурността на закрепването, което трябва задължително да бъде проверено при такива мащаби, и се стигне до естетическата страна на показваното. Все пак Варна иска да е европейска столица на културата и това е главен приоритет за местната власт, нали така?! А и  всички помнят как през октомври 2001 г. рекламни пана на Марешки, пак поставени без разрешение от общината, бяха усукани от вятъра и изкъртиха буквите от надписа „Поща“. Слава Богу, никой не пострада.
Чиновниците си прехвърлят топката по етажите

Отговорите, които получихме от общината, бяха два. Първо, администрацията не е била питана и не е давала разрешение за окачването на паната на фасадата на пощата, и второ – на чиновниците ни не им пука особено какво ще закачи Марешки на фасадата на собствената си сграда. Шефът на отдел „Общинска икономика, транспорт и реклама“ Александър Димитров ни обясни, че „по принцип“ разрешение трябва да се иска, най-вече от гледна точка на здравината и сигурността на големите рекламни съоръжения, дори и те да са върху частна собственост. Това явно не е направено, но общинският служител ни прати сами да се ровим в членовете и алинеите на наредбата за рекламна дейност, за да търсим има ли нарушение. На въпрос дали той вижда такова, Димитров заяви, че това не било негова работа, а на контролната дирекция на общината. Иван Иванов, който отговаря за контрола на търговията, туризма и рекламата в общината, се извини, че е в отпуск и не е запознат с проблема. Началникът му, добре познатият Стойчо Бакалов, пък така и не отговори на нашите обаждания.

Не спряхме дотук, потърсихме мнението и на главния архитект на Варна арх. Петър Йорданов. Той любезно ни обясни, че проблемът не е негов, защото за рекламата вземала решение специална експертна комисия, в която той не участвал. Арх. Йорданов все пак направи уговорката, че когато става въпрос за подобни по размер пана на подобно централно място, за поставянето им трябва да се търси максимален консенсус не само от техническа, а и от естетическа гледна точка, коментираха от общината. Такова търсене обаче очевидно не е имало.

Казано по-просто, на общината не й се занимава с Марешки. В случая обаче това означава, че и не й се занимава и с външния вид на Варна, а и със сигурността на гражданите, което вече е сериозен проблем. Дали пък някой от чиновниците не си прави сметката да се подмаже в аванс на бизнесмена, в случай че (не дай Боже!) той стане следващият кмет? Дано не е така.

Веселин Златков

 petel.bg