Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Емил Димитров от ГЕРБ бил в конфликт на интереси

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е бил в конфликт на интереси, съобщиха от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Това е установено по два сигнала за внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия. Преди да стане депутат от ГЕРБ, Димитров имаше крупен бизнес с диструбуцията на цигари, както и интереси в дърводобива и ловните стопанства. По първия сигнал Димитров действал в полза на фирмата на майка му Елеонора Димитрова – „Фабрика Медикет“ АД, обясниха от комисията, която го проверява от миналия юни. Той внесе за разглеждане и гласува за текстове, с които се премахва ограничението годишната вноска за стопанисване на дивеча. „Фабрика Медикет“ има договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство „Шерба“ и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък „Етрополе“. Приемането на законопроекта на Димитров би довело до намаляване на разходите за „Фабрика Медикет“, смятат от комисията.

По втория сигнал ексдепутатът внесе законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Тук се оказва, че частният интерес води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия. Бившият народен представител направи и друга поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. „цигарени гилзи“ – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. Така пък се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му „Симеон-2“ ООД.

Емил Димитров не се е отзовал и на двете покани на комисията да бъде изслушан. Той се защити още при започване на проверката, че не в конфликт на интереси. Решенията на комисията подлежат на обжалване пред Административен съд – София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит. Наскоро Димитров обяви, че няма да се кандидатира отново за Народното събрание. ГЕРБ обаче също нямало да го слагат в листите. Като депутат той си спечели прякорите Лобиста, Фаса, Горския и др. Името му се появи в скандала с дюните в Несебър. Свързана с него фирма е започнала процедура да купи терен край морето, който да бъде изключен от държавния горски фонд, съобщи през януари „Биволъ“.

Димитров е собственик на футболен клуб „Чавдар“-Етрополе, който летя с правителствения самолет за мач с „Витоша“- Бистрица, където тренира експремиерът Бойко Борисов.Миналата година стана ясно, че ЕК е поискала през август от България да разследва два проекта, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“, за да прецени дали те отговарят на изискванията. Единият проект е за развъждане на елен в района на Етрополе, а другият – за екологочна оценка на територията на община Сапарева баня. Проектът в Етрополе се свързва с  Димитров, който преди това е бил общински съветник.
dir.bg