Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Акценти в Програма за управление на Община Варна за периода 2013-2015 на Иван Портних

Уважаеми съграждани,

Акцентите от Програмата ми за управление на Община Варна за периода 2013-2015 година, която представям пред Вас, обхващат всички дейности и мероприятия, които са съобразени с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна, приет от Общински съвет. Не би могло да бъде и по друг начин, тъй като това е основополагащия документ, изработен от общинската администрация, коригиран и приет от общинските съветници.

Обещанията, които поемам, са реалистични. Извел съм девет приоритета, колкото е номерът в бюлетината, който ни се падна,  девет важни стъпки, които ще променят Варна и ще я превърнат в един модерен град.
Девет бяха и стъпките, които Стефка Костадинова направи преди своя рекорден скок, който все още никой не е е успял да подобри. Така че  – готов съм за висока летва!

Принципи на управление

Открито и динамично управление
Безусловна воля за постигане на развита и привлекателна градска среда
Отговорно отношение към гражданите
Максимална ефективност и устойчиво управленско поведение

Приоритети

•    Финансова стабилност и дисциплина
•    Ангажираност и грижа за децата и младите хора на Варна
•    Грижа и помощ за възрастните хора, социално слабите и гражданите в неравностойно положение
•    Развитие и модернизация на инфраструктурата
•    Проектиране, развитие на новоусвоените територии общинска собственост съгласно ОУП
•    Активно и оптимално използване на възможностите на европейското финансиране
•    Управление и развитие на общинската икономика
•    Оптимизиране управлението на общинските здравни заведения
•    Ефективна организация на сметосъбирането и сметоизвозването
•    Успешно представяне на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019

•    Финансова стабилност и дисциплина

Имайки предвид добрата събираемост на местните данъци и такси през тази година, както и факта, че обезпечават поддържането на основните дейности по сметосъбиране, сметоизвозване и в малка степен тези от инженерната инфраструктура, заявявам и поемам ангажимент, че няма да бъде въвеждано увеличаване на местните данъци и такси до края на мандата.
Основание за това ни дава добрата финансова стабилност на нашата община, за разлика от много други в страната, както и високия кредитен рейтинг, присъден на 1 Август 2011 година –А (минус) със стабилна перспектива. Тази оценка ни поставя в по-добра позиция спрямо Бургас, а и спрямо цялата държава, на която е присъден рейтинг ВВВ. Освен местните приходи, голяма част в бюджета представлява и държавната субсидия, стремежът ми ще бъде тя да се увеличава, за да може Общината, освен образованието, здравеопазването и т.н да върши допълнителни дейности по инженерната инфраструктура, финансирани със средства от държавата. В тази година получихме извънредни средства за цялостното преасфалтиране на бул. Владислав, отпуснати са и средства за централната част за пешеходната алея в рамките на над 9 млн. лева, както и 4 млн. лева за построяването на две нови детски градини, които ще осигурят 350 места за децата на Варна. За увеличаване на държавната субсидия ще разчитам на подкрепата на всички варненски депутати 15 на брой, както и на подкрепата на двамата министри от Варна и на държавата.

•    Ангажираност и грижа за децата и младите хора на Варна

Акцентът в този раздел са детските градини и училищата. Въпреки направеното дотук, все още не достигат местата за малчуганите в детските градини. Искам да отворя една скоба, че по отношение на яслите, Варна има пълна осигуреност с места в детските ясли, но оттам нататък, преминаването на децата към детските градини, среща голяма трудност, защото не достигат около 500 места и отделно от това разположението на детските градини не съвпада изцяло с местоживеенето на семействата и децата. В тази връзка, както споменах в предния приоритет, на разположение в Общината са 4 млн. лева и след избора ще пристъпя към изграждането на двете нови детски градини, тъй като имаме готови проекти и разполагаме със собствени терени. След това, по пътя на реконструкцията, ще достроим към съществуващи те детски градини,  физкултурни салони, басейни, открити и закрити площадки за игра и на 100 процента ще осигуря видеонаблюдение на всички наши детски ясли и детски градини.
Освен гореизброеното, гарантирам целодневна заетост в училищата до трети клас. По моя преценка, засега Варна е обезпечена достатъчно с училища, но имаме две основни задачи, свързани с тях, а именно: възстановяването на ученическото хранене на децата, сега съществуващите столове в основни и средни училища са затворени и децата ни са принудени да ползват нездравословни храни от бюфети и околни павилиони и съмнителни заведения за хранене, казвам съмнителни по отношение на здравословния характер на приготвената в тях храна. За това ще продължа с разформироването на търговското дружество ученическо и столово хранене и на база на направеното в ДССД ще изградим детски хранителен комплекс, и това няма да е търговско дружество, а ще бъде предприятие на Община Варна, тъй като здравословното хранене на децата, считам, че е приоритет на кмета и неговата администрация. Освен това бих искал да отбележа и още един аспект, че преди децата да започнат да постъпват в детските градини и училищата, би трябвало родителите да разполагат с жилище за отглеждането на своите деца, и в тази връзка гарантирам определен процент от новопридобитите и построени жилища, задължително да бъде предоставен на млади семейства с новородени деца.

Разширяване на формите на заниманията и цялостното оползотворяване на свободното време на децата, на учениците, на младите хора, чрез спорт, изкуство, културни и развлекателни занимания. Освен това ще отделим средства за сериозно финансиране на:
–    Борбата с очните заболявания и свръхтеглото при децата и учениците
–    На превенцията на различни видове зависимости и на подходяща форма „училище за родители“. Във връзка с това ще настоявам пред общинските съветници за увеличаване на средствата, необходими за превенция по програми за работа с деца и младежи

–    Стипендии на даровити деца, които да стимулират развитието на таланта им, а не да осигуряват помощ, поради социална неравностойност.

–    Изграждане на многофункционални спортни зали, като тази в първа езикова гимназия, новата, която ще изградим в училище Елин Пелин. Моето желание е почти във всички училища или в тези училища, където има възможност, да направим това.

•    Грижа и помощ за възрастните хора, социално слабите и гражданите в неравностойно положение

Община Варна е известна със своята добра и много разнообразна социална програма, насочена приоритетно към деца и възрастни с увреждания, хора в риск, социално слаби и гражданите в неравностойно положение. Разработена е стратегия 2011-2015 в областта на социалните дейности,  която въпреки кризата поемаме като ангажимент да бъде докрай изпълнена, както откъм съдържание, така и откъм финансиране. В момента работят 49 социални центрове, с държавно делегирана дейност 19, а останалите с общинско финансиране. В тях като потребители са около 3000 нуждаещи се и се осигуряват работни места на над 650 специалисти в областта на социалните дейности – психолози, логопеди и медицински лица. Над 95% от социалните услуги се управляват от НПО и това е атестация за добра работа между общината и неправителствения сектор, която ще продължи да се развива. По-големия брой социални услуги изискваше да бъде увеличено финансирането, и то се случи с решение на Общински съвет и социалната програма на Община Варна се увеличи с 1 млн. лева, като предстои да стартират център Седмични грижи за деца с увреждания, център за работа с хора с алкохолна зависимост, приют за бездомници с капацитет 30 човека, който се разкрива за първи път във Варна.
Ще се възобнови работата на Обществения съвет към дирекция Социални дейности и здравно развитие с представители от всички сфери на социалните услуги и квота на граждански организации, който ще бъде коректив на провежданата социална програма. За следващите две години от програмния период ще се работи в насока на разкриване на нови социални центрове, предоставящи приоритетно услуги на хора с психични разстройства, деменции, Алцхаймер. Ще се работи активно по извеждане на деца от институции в семейна среда и среда, близка до семейната в синхрон с програмата за деинституализация на деца в неравностойно положение. Социалните проблеми са заложени приоритетно и в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна. В раздела социална инфраструктура е заложено построяването на 250 жилища за социално слаби, 3 защитени жилища за хора с психични разстройства и деменция, Дневен център за работа с възрастни хора с психични проблеми и построяване на комплексен социален център на мястото на стария дом „Гергана“.
В областта на жилищната политика, залагаме като приоритет засиления контрол върху правомерното раздаване на жилища на социално слаби и нуждаещи се, като ще подобрим добрите практики в това отношение с  районните кметства. Общината ще продължи политиката за подпомагане на социално слаби граждани с еднократни социални помощи, като те ще бъдат раздавани при строго разчетени критерии, с оглед да не се злоупотребява със средствата, отпуснати за тази цел.
Важен акцент от моята програма се пада на подпомагането на хората над 65 годишна възраст по отношение на тяхното здраве. В тази връзка ще внеса предложение в комисията по бюджет и финанси за 2014 година да бъдат осигурени средства в Общинския бюджет в размер до 500 000 лева, които да служат за това хората от тази група да имат право месечно на по един преглед при специалист в общинските здравни заведения като потребителската такса, която към момента е около 4 лева, а вероятно ще стигне 4,8 с новия размер на минималната работна заплата да бъде поемана от бюджета на Община Варна и тези наши съграждани  да не заплащат това.
Община Варна ще продължи активната си работа и с пенсионерите, като осигурява помещения за нови пенсионерски клубове и подпомага поддържането и функционирането им. В момента на територията на Община Варна са открити 22 пенсионерски клуба.
В областта на инфраструктурата приоритетно ще се работи в посока достъпна градска среда за хора с увреждания.
Ще се работи активно в повишаване средствата за капиталови разходи на съществуващите социални институции, с оглед подобряване на средата, в която се ползват /тези услуги/.
С всичко заложено дотук ще отстояваме водещото място на Община Варна в национален мащаб в предоставянето на социалните услуги.

•    Развитие и модернизация на инфраструктурата

Според мен най-основен от приоритетите е подобряване на инфраструктурата на нашия град. Решението на този проблем е цялостно преасфалтиране на булеварди и улици от общинската инфраструктура, както направихме с бул. Владислав и бул. Сливница, защото само с попълване на дупки не можем да решим проблемите на Варна. Това цялостно преасфалтиране ще стане както със средства от бюджета на Общината, така и с предвидените в Плана за развитие и привлечени от Републиканския бюджет. Тук искам да отбележа, че моето виждане по въпроса е общинското предприятие Жилфонд да бъде изпълнено със съдържание, а именно да бъдат създадени пет групи, към петте съществуващи района, от специалисти и работници с малка техника, които по утвърдени водещи технологии да запълват така наречените „дупки“ и това изцяло да е ангажимент на Общината и на районните кметства. Мисля, че по този начин със средствата, които ежегодно харчим за това, ще направим много повече и по-качествено попълване на повредените улици от общинската инфраструктура. Давам си ясна сметка, че за тил на това предприятие трябва да бъде изградена асфалтова база, както и малки специализирани автомобили за всеки район, за да може това мое виждане да намери реално приложение в Общината. Освен улиците, много сериозен проблем за града представлява свлачището на Трифон Зарезан, решението на което е необходимо да бъде намерено час по скоро и аз се ангажирам с това. Аргументите ми са от 4 млн. преди пет години, проектната стойност на решаването на този въпрос, вече надхвърля 20 млн. лева. Ако не намерим възможност да го решим в близките две години, вероятно стойността му ще бъде увеличена по две и ще продължим да държим откъснат комплекс Златни пясъци от града. Въобще проблема със свлачищата между града и курортните комплекси е един изключително сериозен и тежък проблем и той би могъл да бъде решен единствено и само с построяване на пречиствателна станция на Златни пясъци и изграждането на над 30 км. канализации, както и обслужващите канално помпени станции. Във връзка с това към направеното досега, с привлечените средства от Оперативна програма „Околна среда“, до края на 2013 година ни предстои рехабилитация, реконструкция на канализационна мрежа на СО „Ален Мак“ (индикативна дължина на канализационната мрежа – 5 км.). Тук ни предстоят процедури за избор на изпълнител за инженеринг на горепосочения обект. Други приоритети в ВиК сектора са:
Битова канализация за територията заключена между „Фатрико дере“, Главен път I-9, Път „к.к. Св.Св. Константин и Елена“ – кв. Виница“ и колектор „Виница-Варна“- Разработване на технически проекти за битова и дъждовна канализация и реконструкция на водопроводната мрежа попадаща в трасетата на канализационните колектори.
Продължение на магистрален водопровод „Варна-Златни пясъци“ III етап в участъка от пътен възел Главен път I-9 отбивка път „Долна – Горна Трака“ до водоеми кк. „Златни пясъци“ – Разработване на технически проект магистралния водопровод и връзките от него към съществуващите водоснабдителни съоръжения. Реализацията на проекта ще гарантира нормално водоснабдяване на курортните зони от м. Траката до кк. „Златни пясъци“ вкл. к.к. Св.Св. Константин и Елена“
”ПРОЕКТИРАНЕ НА ВИК ИНФРАСТРУКТУРА ЗА 16 ОБЕКТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА”
ПО Договор №:58-131-СО82 за безвъзмездна финансова помощ по оперативна  програма „Околна среда 2007-2013г.” Съфинансирана от Европейски Фонд за Регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност за проект № 58-131-82-82”Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетно ос 1 на Оперативна програма”Околна среда 2007-2013г.”” За обекти на Община Варна,финансирани по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на ОП”Околна среда 2007-2013г.” бяха изработени предпроектни проучвания, идейни проекти, инженерно-геоложки проучвания и технически проекти  на ВИК инфраструктура за 16 обекта на територията на община Варна както следва :

1.    Горнопоясен колектор “а” – Битоля – Пирин
2.    Канализация и водоснабдяване за рехабилитация и реконструкция на канализационните мрежи на Централната градска част
3.    Реконструкция на втори горнопоясен колектор/ на кръстовището на бул.Република и бул.Вл.Варненчик
4.    Канализация и водоснабдяване на СО ” Балъм дере”
5.    Канализация и водоснабдяване на кв.”Бриз”, м-ст “Свети никола“, м-ст “Свети никола“
6.    Колектор  “Галата – Аспарухово”
7.    Канализация и водоснабдяване на СО”Боровец -юг”, СО”Боровец-север”,к.з.”Прибой”,в.з.”Прибой” и СО”Ракитника
8.    Канализация и водоснабдяване на м-ст “Долна Трака” и м-ст “Горна Трака”
9.    Канализация и водоснабдяване на Кв.”Изгрев” и СО “Сотира”
10.    Канализация и водоснабдяване на СО ”Кочмар” и СО “Пчелина,
11.    Канализация и водоснабдяване на ОПЗ “Метро
12.    Канализация и водоснабдяване на СО”Ментешето”.
13.    Канализация и водоснабдяване на СО ”Клисе Баир”
14.    Канализация и водоснабдяване на СО ” Малка Чайка”
15.    Канализация и водоснабдяване на СО “Виница – Север”
16.    Канализация и реконструкция на  водоснабдителната мрежа на СО”Ален мак” и КК”Чайка”.

Необходимо е да се осигурят финансови средства за строителство

Има и още един важен обект за който има разработен технически проект :
„Водопровод в кв. Аспарухово от Бензиностанция „Лукойл“ до ПС „Лазурен бряг“ м, „Карантината““

Необходимо е да се осигурят финансови средства за строителство. С проекта се решава въпроса с нормалното водоснабдяване в кв. Аспарухово “ ниска зона и осигуряване на допълнителни водни количества за кв. Галата

Изпълнението на тези задачи ще ликвидира черпателните ями в имотите на хората и ще доведе до ликвидиране на свлачищните територии в изброените курортни комплекси и селищни образувания. Бих искал да подчертая, че след пускане на пречиствателна станция Златни пясъци, над 15000 имота на наши съграждани ще могат да бъдат застроявани, съгласно ОУП.

Друг елемент на инженерната инфраструктура е проектирането и урбанизирането на междублоковите пространства във всички кметства на нашия град. По този въпрос досега са отделяни средства, но мисля че бихме могли да увеличим тези средства и аз ще направя всичко възможно за това да могат междублоковите пространства да бъдат изпълнени с детски площадки, спортни площадки, подходящо озеленяване и да станат привлекателно място за живеене.

•    Проектиране, развитие на новоусвоените територии общинска собственост съгласно ОУП

С приемането на ОУП се получиха редица, подлежащи на урбанизиране територии общинска собственост, като например цялото землище на така наречената територия „малка Чайка“. Със собствеността, която ни беше прехвърлена от държавата, около 100 дка в този район и нашите над 300 дка, се оформя една огромна за разбиранията ни територия, един масив от над 400 дка, изключително атрактивен, свързан с града чрез Аспаруховия мост. Тук отварям скоба, при всички случаи за реализацията на тази територия ще ни бъде необходимо построяването на още един мост, заложен в ОУП, което не е по силите на Общината, а мисля че и в този момент и на държавата, така че трябва за това да търсим външно финансиране, поради високата проектна стойност. Има много заявени интереси за изграждането на втори мост, така че приоритет на кметската администрация ще бъде осигуряването на потенциален инвеститор, който да финансира изграждането на това съоръжение. В тази връзка има да бъдат свършени две основни неща – общинската администрация да подготви необходимите кадастрални карти и други документи, необходими за проектиране и очертае територията, която трябва да бъде развита, едно мое виждане – за първи път Община Варна да организира международен конкурс за цялостното проектиране на тази територия от над 400 дка общинска собственост. Правилното проектиране и усвояване, ще даде възможност Община Варна да разполага с един огромен ресурс, който да реши много въпроси както за общественото обслужване на тази територия, така и жилищното и по пътя на публично частното партньорство ние можем да развием един прекрасен комплекс от жилища, сгради за административно обслужване, паркове, яхтено пристанище, воден стадион, детски градини и други, спазвайки параметрите на ОУП. При реализацията на този проект, ще бъдат създадени стотици работни места на работници и специалисти, както при изграждането, така и при експлоатацията на тази голяма общинска територия. Реализацията на този проект ще донесе огромни финансови средства в бюджета на Общината, които биха могли, по решение на Общинския съвет да бъдат насочвани в други проблемни сфери. Освен тази територия, има и друга немалка общинска собственост за проектиране  и усвояване в другите селищни образувания.

•    Активно и оптимално използване на възможностите на европейското финансиране

Предвид голямата необходимост от парични средства и невъзможността на общинския бюджет да реализира допълнителни приходи от собствени източници, тъй като по-горе казах че общинските данъци и такси за периода няма да бъдат коригирани, затрудненията, които изпитва и държавата за парични средства, поради кризата, като че ли единствен източник остават европейските фондове. Мога да кажа, че дотук община Варна не работеше на пълни обороти и не усвояваше средства по редица програми на ЕС. Във връзка с горното, считам, че в администрацията на Общината трябва да има един силен екип от специалисти с желание и възможности да откриват и работят по всяка една от европейските мерки и отделните европейски програми за усвояване на средства. Мое лично разбиране е, че можем да намерим и осигурим достатъчно по брой и с капацитет специалисти за тази дейност. Освен това считам, че в щата на общинска администрация трябва да има заместник кмет, на който единствените ангажимент  да бъдат откриване и усвояване на европейски средства. Това е пътя ни за извеждането на Община Варна на приоритетно място по усвояване на европейски фондове

•    Управление и развитие на общинската икономика

В този приоритет считам, че трябва да вложим едно основно нещо, а то е, че Общината трябва да полага грижа на добър стопанин към всички дейности на общинската икономика, без значение дали те са търговски дружества или общински предприятия, тъй като само по този начин, както отбелязах и по-горе за предприятието Жилфонд, ние можем да създадем работеща Общинска икономика, която да генерира средства, създава работни места и с дивидента от търговските дружества или печалбата от общинските предприятия да подпомагаме общинския бюджет и оттам средствата да бъдат насочвани където е най-необходимо, а според мен това е социалната сфера, общинските здравни заведения и болници,    както и развитието на детските заведения, училищата и други дейности, за които е необходимо това. Само силна общинска икономика може да генерира такива средства. Затова в общинската структура, според мен, трябва да има заместник кмет, на който ресора да е общинска икономика. Това ми разбиране е провокирано от факта, че самия аз не съм политик, аз съм мениджър и като такъв смятам, че това е възможно и изпълнимо.

•    Оптимизиране управлението на общинските здравни заведения

На територията на Община Варна функционират както общински така и държавни здравни заведения. Ще продължи подкрепата на тези здравни заведения, въпреки че те по своята същност са търговски дружества. Общината ще поеме ангажимент към поддръжката на материално-техническата база на общинските здравни заведения. Ще подпомага, доколкото позволява бюджета, здравните заведения със закупуване на модерна апаратура. Ще съдейства за адекватно и качествено менажиране на тези заведения. Целта е Варна да има едно модерно съвременно здравеопазване и да се превърне в един модерен медицински център на североизточния регион.
Въпреки, че спешната помощ е ангажимент на държавата, Общината ще съдейства за една добре организирана и функционираща спешна и неотложна помощ, като ще се работи в посока за откриване на 3 или 4районни пункта на спешната помощ. И по възможност и финансово подпомагане на работещите в тази структура.
Община Варна ще продължи да поддържа и организира едно добро и качествено училищно и детско здравеопазване. За целта ще продължат да функционират училищните кабинети, в които работят лекари и медицинска сестра и е осигурена медицинска помощ от 7 до 19. Тези медицински екипи освен за неотложна помощ, ще работят приоритетно в областта на профилактиката, на социално значимите заболявания, храненето, физическото и нервно-физическо развитие на деца и ученици, превенция на тютюнопушене и наркомания, като се разработват различни програми в тази сфера. Ще се работи и в посока на подобряване на детското и училищно хранене като достъпност и качество. Общината ще продължи да работи и по оптимизиране работата на специализираната болница по белодробни заболявания, като може да се стигне до нейното преструктуриране, с оглед намаляване на огромните задължения, които има.

Общината ще се включи активно и в проекти, свързани със здравеопазването, които държавата инициира на територията на Община Варна, като подпомагане на МБАЛ Света Марина и евентуалното стартиране построяване на детска болница на територията на град Варна.

•    Ефективна организация на сметосъбирането и сметоизвозването

Извеждам като специален приоритет сметосъбирането и сметоизвозването и изобщо чистотата на нашия град, тъй като Варна имаше едни изключително добри позиции в това отношение, беше един от най чистите градове, докато сега не бихме могли да кажем, че е така. Средствата набирани от план сметка Чистота, вече минаха над 25 млн. лева и считам, че след като гражданите на нашия град плащат такива суми искат от нас, Общинската администрация, адекватни решения за чистотата на града ни. Както е известно 4 фирми работят на територията на града във връзка с тази дейност. Не бих искал да кажа, че не се почиства, но по мои представи, Варна би могла да бъде много по-чиста, по-спретната и затова ще направя следното:
Ежедневно ще се засичат количествата смет, които се извозват в завода или на сметище Въглен с електронните кантари на тези две места. На база на постъпилата информация, ще правим ежедневни сводки след проверка от районните кметства по колко пъти в деня са вдигани контейнерите и какво се случва с цялостната хигиена в дадения район. Искам да поясня, че машинното и ръчно метене, както и хигиенизирането на междублоковите пространства, за мен ще бъде първостепенен приоритет, за да може постепенно от метенето да преминем към миене на основните градски площади, а някъде и на булеварди, за да може града ни да върне облика, който е имал преди години.

•    Успешно представяне на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019

През 2019 г. град от България ще бъде Европейска столица на културата. До край на 2014 година жури от 13 български и европейски експерта ще определи кой точно ще бъди той. До тогава остават по-малко от 2 години. През този период Варна трябва да мобилизира всичките си сили за най-добро представяне на кандидатурата. Тя ще е успешна само ако всеки варненец приеме състезанието като свое. Основен критерий за присъждането на титлата е включването на най-широк кръг участници в подготовката и реализацията на проекта. Създаването на усещане за принадлежност към подготовката гарантира успеха превърнал кандидатурата в лична кауза на всеки в града.
Европейска столица на културата е единствен по рода и мащаба си шанс за възраждане и обогатяване на културните традиции във Варна, както и за създаването на нови такива. Стотици културни и инфраструктурни проекти ще бъдат осъществени, милиони участници и зрители ще бъдат привлечени да вземат участие по един или друг начин.
Целта на престижната титла е градът да се превърне в Европейска и световна културна сцена, плод на успешни партньорства и съвместни проекти.

Това  безспорно ще увеличи туристическия поток в града и ще създаде предпоставки за развитието на културния туризъм, икономиката и инфраструктурата във Варна и региона. Титлата ще бъде изключително предимство при кандидатстване с проекти по структурните фондове на ЕС, а българското правителство ще включи приоритетно в инвестиционните си проекти редица обекти в избрания град и регион. Новите проекти ще създадат нови работни места, съживяване на различни производства и услуги, както и повишаване на качеството и квалификацията на човешките ресурси и увеличаване на инвестициите.
Досегашният опит на над 40-те европейски столици на културата показва голяма възвръщаемост но вложените средства и подобряване на градската среда.
Какъвто и да е резултатът за всеки от кандидатстващите български градове, ползите са безспорни. Творческите професии и занимания придобиват така нужния им днес престиж и обществено признание. Културата се превръща в приоритет за оформянето на дългосрочни стратегически цели за развитие на града и региона.

Освен написаните приоритети остават още много теми за разговор с варненци, например: за стратегията ни по отношение на намаляване на броя на бездомните животни и условия, при които стопаните ще се грижат за домашните любимци. Друга голяма тема е темата за екологията и програмите и проектите, които ни очакват свързани с нея. Следваща за увеличаване на броя на административните услуги, които ще се извършват по електронен път и ясно искам да заявя като следваща тема, че районните и общинска администрации са за да обслужват гражданите на Варна, а не да им създават проблеми. Има и други теми, които в диалога с гражданските движения, с гражданите на нашия град ще бъдат дискутирани и по тях ще бъдат вземани решения.

Конкретен пример за такава ползотворна работа са резултатите от разговорите, които проведох с гражданските организации „Варна диша” и „Зелена Варна”. В програмата ми вече са включени част от приоритетите, предложени от активистите, които съвпадат и с личните ми виждания за екологично и зелено управление на града:

–    Пълна забрана на движението на автомобили в Морсакта градина
–    Изготвяне на ПУП на парка
–    Създаване на регистър на зелените площи
–    Отделяне на 5% безплатни паркоместа за електромобили и хибридни автомобили, поощряване на ползването им
–    Развитие на алтернативен градски транспорт – велоалеи, паркинги за велосипеди
–    Строг контрол на строителните обекти по отношение на замърсяването, оптимизирана компенсаторна озеленителна програма, мерки за ограничаване източниците на прах
–    Отваряне на обществените паркинги за хората.

Иван Портних