Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Димитър Гочев: Процедура за свикване на Велико Народно събрание би се проточила с месеци

Димитър Гочев – бивш конституционен съдия, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус

Водещ: Какви са условията за свикване на Велико народно събрание?
Димитър Гочев: Съгласно Конституцията и текстовете на Конституцията, за да се свика Велико народно събрание трябва да има решение на Народното събрание с предложение на 1/3 от народните представители за свикване на Велико народно събрание. То се взима с обикновено мнозинство.
Водещ: Исканията на протестиращите са за Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.
Димитър Гочев: За това нещо трябва да се постигне някаква убеденост вътре в самия парламент, който да гласува подобно решение, после да се саморазпусне, да бъдат насрочени избори за Велико народно събрание, да мине вотът и т.н. Процедурата е сложна. А може да стане и по инициатива на президента. Но при всички случаи трябва да има избори и да бъдат избрани не 240, а 400 народни представители.
Водещ: А възможно ли е да бъдат приети изменения във вече съществуващата конституция вместо приемането на изцяло нова?
Димитър Гочев: Разбира се, че може. И за това има ред. Откакто е приета тази Конституция има пет изменения, приети по един по-прост ред – без да се свика Велико народно събрание.
Водещ: Какъв по-точно?
Димитър Гочев: Пак трябва да има предложение на 1/3 от народните представители и да се разисква в Народното събрание. След това с квалифицирано мнозинство трябва да бъде взето решение за изменение на Конституцията.
Водещ: А трябва ли предварително, още преди да бъде свикано Велико народно събрание, да се уточни дали ще се приема изцяло нов основен закон, дали ще се гласуват само изменения и евентуално какви ще са те?
Димитър Гочев: За да се свика Велико народно събрание, трябва да е назряла идеята за приемане на нова Конституция, защото това ще бъде целта му – приемане на изцяло нова Конституция. За да се стигне дотам, трябва да има съгласие сред обществото за това. Необходим е и консенсус между политическите сили. Както беше и навремето, когато беше приета тази Конституция – имаше кръгла маса, имаше разисквания между политическите сили и се стигна до убеждението, че ние необходима нова конституция. Така бе приета тази, която сега действа.
Водещ: Сякаш очакванията на гражданите са, че цялата процедура по приемането на нова Конституция ще отнеме едва ли не няколко дни. Колко би заседавало Велико народно събрание?
Димитър Гочев: О, не. Как няколко дни? Зависи от много неща колко ще заседава. Не бива да се допуска така, с лека ръка, да се свиква Велико народно събрание. Трябва предварително да се премислят нещата, няма да сменяме цялата конституционна система. Ако те искат това – не знам. Това е една революция. Не може да стане.
Водещ: Възможно ли е цялата процедура, ако евентуално има такава, да се проточи с месеци или дори с години?
Димитър Гочев: Разбира се, че ще се проточи. Самата процедура по решение за свикване на Велико народно събрание ще отнеме време. Да не говорим колко време ще мине докато бъдат проведени изборите. Едва след това започва работата по изготвянето на тази конституция. Ще мине година. И повече даже. Не е толкова просто, колкото те си мислят.
Водещ: Досега е имало седем случая в България на свикване на Велико народно събрание.
Димитър Гочев: Има, да, има седем случая, обаче тези случаи са преди приемането на тази Конституция и последният случай на Велико народно събрание е именно тогава – 1991 г.
Водещ: Колко време продължават заседанията и дискусиите тогава?
Димитър Гочев: Толкова време, колкото е необходимо, за да се изработи и приеме Конституция.
Водещ: Реално Българската конституция е на 22 години. Може ли да се счита, че записаното в нея е остаряло?
Димитър Гочев: Аз лично смятам, че не. Дали има нужда от нова Конституция – това е един въпрос, който не може да се реши така, с лека ръка. Трябва да има много сериозно обсъждане и то от хора, които са специалисти в тази област, а не хора, които така решават, на коляно, че трябва да се промени системата. Ето тук става въпрос за промяна на конституционната система. Аз не знам точно какво искат тези хора, не е уточнено. Това, което е уточнено от страна на една политическа партия, която настоява за свикване на Велико народно събрание включва намаляване на броя на народните представители. Хубаво, добре е това – от 240 да бъдат на 120. Другото, което се иска е да се приеме една нова система на отзоваване на народните представители от избирателите им. Това е много сериозна крачка, защото променя цялата система. Според нашата Конституция народният представител представлява не само тези, които са го избрали, но и тези, които не са гласували за него. Той представлява целия народ. Това нещо трябва да се промени като концепция, за да може да се отзове депутат. Изобщо, нещата трябва да бъдат изяснени и теоретически, и от гледна точка и на това какво всъщност искат протестиращите да бъде постигнато. Но това може да стане само с обсъждане между граждани, политици и експерти.
Водещ: Можете ли да посочите слабости в Конституция, които ще е добре да бъдат премахнати?
Димитър Гочев: Да, разбира се, че мога. Но тези неща, които аз смятам, че биха могли да бъдат предмет на промяна в Конституцията, също са такива, към които не може да се пристъпи с лека ръка към тях.
Водещ: Кажете все пак.
Димитър Гочев: Ще ви дам едно нещо, което трябва да се промени. Това е в статута или правната уредба на конституционната жалба. Трябва да има възможност всеки гражданин да може да сезира Конституционния съд за нарушения на Конституцията. Това е нещо, което също влиза в предмета на исканията от страна на протестиращите. Конституционната жалба е едно нещо, което аз лично смятам, че трябва да бъде въведено в един нов и допълнителен режим за гарантиране правата на хората.