Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Валентин Вълканов: В рамките на година изпълних поетия ангажимент – ВиК – Варна вече е на печалба и възвръща авторитета си

Валентин Вълканов, управител на ВиК – Варна, в интервю за Радио „Фокус” – Варна за финансовите резултати на дружеството през последната година

Фокус: Г-н Вълканов, преди броени дни направихте една година начело на „ВиК-Варна“. Когато поехте дружеството за втори път, се говореше, че то е в тежко икономическо състояние, а заради множеството аварии имаше и огромно обществено недоволство. Как изглеждат нещата днес – година по-късно?
Валентин Вълканов: Във финансов план – доста по-добре. Към днешна дата приходите на дружеството са повишени с 522 000 лв. в сравнение със същия период на 2012 г., събираемостта от клиенти е подобрена, в резултат на което вземанията са намалели със 741 000 лв., а наличните средства в дружеството са с 3 152 000 лв. повече в сравнение с миналата година по това време. Доказателство, че ръководството на дружеството е ангажирано с ефективното му управление, е фактът, че към днешна дата финансовият резултат на „ВиК – Варна“ ООД е положителен – в размер на 800 000 лв. Дружеството е на печалба, въпреки че се наложи разплащане на 435 000 лв. просрочени задължения за такса водоползване за 2011 г. и други отложени в предишен период задължения. Колкото до авариите – когато поех за втори път управлението на „ВиК-Варна“ ООД, ясно казах, че не е възможно и не бива от мен да се очаква да спра авариите по водопроводната мрежа в града. Казах това, тъй като съм наясно със състоянието на мрежата, която е силно амортизирана. Обръщам внимание, че „ВиК-Варна” ООД е експлоатационно дружество и основната му дейност е да поддържа наличната преносна и разпределителна мрежа и да отстранява авариите по нея. Промените в Закона за водите определиха като собственик на мрежата общините, чиято територия обслужваме, за да могат те да кандидатстват по оперативните програми и да печелят европейско финансиране за подмяна на старите водопроводи. На ВиК дружествата Законът отреди поддръжката и ремонтите. Затова нашият принос е ограничен като се стараем да отстраняваме авариите възможно най-бързо и да овладяваме положението, доколкото условията го позволяват. Това, естествено, не е лесно, тъй като средната възраст на водопроводната мрежа в нашата област е над 40 г. и чудеса не са възможни. Очакваме собствениците на мрежите да осигуряват необходимите финансови средства, с които поетапно да се извърши тяхното подновяване.

Фокус: Със сигурност това е така, но гневът на хората е насочен към „ВиК“?
Валентин Вълканов: Така е. Хората не са длъжни да познават в детайли разпределението на собствеността и ангажиментите и да знаят кой е собственик на съоръженията и кой ги поддържа. За тях е важно да получават качествена услуга на поносима цена. Когато един от двата елемента липсва, те недоволстват и търсят виновните.

Фокус: Защо отстраняването на аварии понякога отнема дори по ден – два и абонатите стоят без вода?
Валентин Вълканов: Всеки от нас иска авариите да се отстраняват максимално бързо. Времето за отстраняване на авариите зависи от много фактори и най-вече от достъп до авариралото съоръжение – понякога аварията трябва да се отстрани в частен имот след съгласие и осигурен достъп от собственика на имота или в трудно достъпен терен. Други фактори, които са свързани с времето за отстраняване на една авария, са диаметър на водопровода -колкото е по-голям диаметъра, толкова времето за отстраняване на аварията е по-дълго, необходимо е време за изпразване на водопровода, на който е аварията и това време зависи от диаметъра, хидравличния наклон и функционирането на спирателните кранове. В голямата си част водопроводите са силно амортизирани или корозирали и след отстраняване на една авария и пускане на водата възниква нова авария на друго място. За отстраняването на една авария е необходимо и време за обезопасяване на площадката с цел предпазване здравето и живота на хората от аварийния екип, както и изработка на нестандартни части, защото през годините са използвани разнородни материали и фасонни части на водопроводите. Това, което правим в момента, е подобряване на вътрешната организация в дружеството и при възможност да използваме съвременни материали и детайли, чрез което се стремим да съкратим до колкото е възможно времето за отстраняване на авариите.

Фокус: Г-н Вълканов, защо се стигна до ситуацията – да поемете управлението на „ВиК – Варна“ преди година , само за 12 месеца да вдигнете дружеството на крака като го изведете на печалба, и да се вземе решение за смяната ви?
Валентин Вълканов: Не звучи логично. Няма мотиви за искането на смяната ми от МРР, което приемам като индиректно признание за добрите икономически показатели, които постигаме. Но, както и да приключи този спор, най-важното е, че в рамките на тези 12 месеца изпълних ангажимента, който поех и „ВиК- Варна“ ООД вече е на печалба и е на път да възвърне авторитета си на най-голямото и стабилно водоснабдително дружество в страната, в което работят над 1500 души, които получават редовно заплатите и обслужват разходите на своите семействата.