Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Кой е Жан Чарлз де Менезес, на когото посвети концерта си Роджър Уолтърс

„Посвещавам тази песен и цялото си турне на Жан Чарлз де Менезес и семейството му, на тяхната борба за истината и справедливостта, како и на всички жертви на тероризма по целия свят“, каза от сцената на български език басистът на „Пинк Флойд“ Роджър Уотър по време на изключителния си концерт „Стената“ на стадион „Васил Левски“ в София. Той вмъкна новата си песен „The Ballad Of Jean Charles De Menezes“, веднага след „Another Brick In The Wall“. 90-секундната акустична пиеса, разказваща историята на човека, който беше разстрелян от полицията в Лондон тази година, беше аплодирана от около 60 000 души на претъпкания стадион „Васил Левски“ в София.Живеещият от 4 години в Лондон 27-годишен бразилски електротехник Жан Чарлз де Менезес бе убит от униформени полицаи на метростанция Стокуел в Лондон на 22 юли 2005 г . Причина за смъртта на бразилеца са получените 7 огнестрелни рани в главата и една в рамото, съобщава британската телевизия Sky News. По-рано се съобщаваше, че служителите на органите на реда са стреляли в падналия Де Менезес само 5 пъти.

По предварителни данни, на полицаите се сторило подозрително облеклото на бразилеца – в разгара на лятото той носил обемисто палто. Медийната истерия предизвикана от убийството на невинен, накара самият премиер на Великобритания да признае, че смъртта на Менезес е резултат от трагична грешка на лондонската полиция. Блеър обаче подчерта, че заповедта на органите на реда да убиват без предупреждение предполагаеми терористи-камикадзе чрез изстрели в главата, дадена още след атентатите на 7 юли, остава в сила.

Британските власти незабавно ще изплатят компенсация на семейството на убития от полицията в Лондон невинен бразилски електротехник Жан Чарлз де Менезес (Jean Charles de Menezes), съобщава телевизия CNN. Министърът на външните работи на Великобритания Джак Стро обяви взетото решение за изплащането на обезщетение на близките на загинали след срещата по повод трагичния инцидент с бразилския си колега Селсо Аморим.

В изказването си пред журналисти след срещата, Стро отново изрази дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на Менезес, както и на правителството и народа на Бразилия. Първият дипломат на Обединеното Кралство подчерта, че компенсацията ще бъде изплатена незабавно.

“Никой не може да върне живота на Менезес. Затова семейството му трябва да получи поне компенсация за смъртта му. Парите няма да намалят мъката от загубата, но ще са материално допълнение към извиненията на британското правителство”, заяви външният министър на Бразилия Селсо Аморим. Той допълни, че е получил гаранциите на Лондон за “бързото и задълбочено разследване” на обстоятелствата около инцидента. Британци палят свещи и оставят цветя и съболезнователни бележки в памет на Де Менезес на входа на метростанция Стокуел.

blitz.bg