Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Франция внася в ООН резолюция за сирийските химически оръжия

Френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че Париж ще внесе днес резолюция в Съвета за сигурност на ООН за поставяне на химическите оръжия в Сирия под международен контрол, за да могат да бъдат унищожени, предаде Би Би Си. Фабиюс похвали натиска на Запада, който според него е довел до „рязката промяна“ на руската позиция за химическите оръжия в Сирия. Москва предложи арсеналите да бъдат поставени под международен контрол и унищожени. Френският външен министър изрази „интереса и предпазливостта“ на Франция към подкрепеното от Москва предложение. Той заяви по радио Европа-1, че позицията на Русия е „променена, което е много добре“, предаде АП, цитирана от БТА.

САЩ и Франция заплашиха с военни действия след химическата атака на 21 август, при която загинаха стотици хора. Фабиюс също така предупреди, че откриването и унищожаването на „над 1000 тона химически оръжия“ ще бъде много трудно и ще изисква международна проверка в обстановката на бушуващата в Сирия гражданска война.

Още реакции

Китай, който силно се противопоставя на евентуални военни удари срещу режима в Дамаск, също обяви, че „приветства“ и „подкрепя“ руското предложение. От две години насам Пекин използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН срещу международните призиви за оказване на по-голям натиск върху режима на президента Башар Асад.

Говорител на външното министерство на Техеран заяви, че Ислямската република подкрепя инициативата, като според нея тя е „в рамките на спирането на милитаризма в региона“. Иран е лоялен поддръжник на президента Асад срещу бунтовниците и заяви, че те стоят зад химическата атака, отбелязва Ройтерс. Според говорителя всякакви действия спрямо химическите оръжия трябва да гарантират, че те няма да попаднат в ръцете на бунтовниците, които той нарече „терористи“.

Високопоставени израелски политици обаче изразиха скептицизъм относно руското предложение, предаде Асошиейтед прес. Авигдор Либерман, който е председател на парламентарната комисия по външните отбраната, заяви по израелското радио, че Сирия може да използва предложението, „за да спечели време“. „Башар Асад „печели време и то много“, посочи Либерман, който е съюзник на премиера Бенямин Нетаняху. Той добави, че Израел не разполага с подробностите на руското предложение и че логистиката на предаването на оръжията е неясна.

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу смята за позитивно предложението на Русия, но заяви, че химическата атака на сирийския режим не трябва да остава без отговор. „Нашата позиция се заключава в това, че светът трябва да се избави от оръжията за масово унищожение. Но в този случай става дума за престъпление. Загинаха 1700 души. Ако е извършено такова масово убийство, то международното право трябва да се намеси и да накаже агресора. И сирийският режим няма да избяга от отговорност”, подчерта Давутоглу.

dir.bg