Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Великов: Предприели сме действия за актуване на морската буна на „Слънчев ден“

Във връзка с публикация в електронните сайтове www.barometar.net и www.briz15.com отнасящи се до морската буна намираща се до комплекс „Порт Палас“ /до комплекс „Слънчев ден“/ и ограничения достъп до нея, от страна на собственика и във връзка с наше запитване до Областна администрация, в редакцията се получи следният коментар на областният управител на Варненска област Иван Великов:

„Изложеното в публикацията от 28.10.2013 г. касае поземлени имоти с идентификатори 10135.2570.13 и 10135.2570.15 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Варна, в които са изградени брегозащитни съоръжения – буни за предпазване от вредното въздействие на водите. Тези съоръжения са изградени в периода 1982 – 1991 г. и до настоящият момент за тях не са предприемани действия за съставяне на актове за държавна собственост от областните управители.

Съгласно чл. 6, ал.4, т.2 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие, брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имоти – държавна собственост, извън границите на населените места са публична държавна собственост. С изграждането на буните се е навлязло в акваторията на Черно море, като строителството е извършено на морското дъно, което съгласно чл.12,ал.2 от Закона за водите, също е публична държавна собственост.

От направения анализ следва, че новообразуваните в следствие изграждането на буните имоти са публична държавна собственост и за тях следва да се съставят актове за публична държавна собственост, като в забележка към актовете се опишат изградените в имотите и брегозащитните съоръжения.

Областна администрация Варна не разполага с данни за изграждането и въвеждането в експлоатация на описаните в публикацията от 28.10.2013 г.  брегозащитни  съоръжения. В случай, че не се установи предоставяне в управление на ведомство на цитираните съоръжения, следва да бъде приложен общия ред на чл.18, ал.1 от Закона за държавната собственост, съгласно който имоти – държавна собственост, които не са предоставени за управление по установения ред, се управляват от областния управител по местонахождението им. Областния управител на област Варна г-н Иван Великов, е  подал заявление до СГКК Варна за издаване на скици на цитираните имоти, необходими за съставяне на актове за държавна собственост.“

briz15.com