Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Повече от пет часа продължава протестът пред Народното събрание

 Повече от пет часа продължава протестът около Народното събрание с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. Около 14.00 часа отново имаше сблъсъци между протестиращи и полиция, на столичната улица „Оборище“, при храм-паметника „Свети Александър Невски“. Преди това около 11,30 часа също имаше сблъсъци при храм-паметника „Свети Александър Невски“. При сблъсъците на протестиращите с полицейския кордон, имаше паднали на земята и влачени хора. Най-малко един човек беше ранен, като имаше рана на главата. Един човек е задържан, като за него бе обявено, че е бил обявен за общонационално издирване по досъдебно производство, разпознат в тълпата, и задържан. Задържането му предизвика голямо недоволство сред протестиращите. Пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ бяха обърнати контейнери за боклук и беше запалено кошче за боклук. Протестиращи опитаха да направят барикада от контейнерите за боклук и от бетонни плочки, но полицията не им позволи. Протестиращите се опитват да преградят входовете след металните ограждения, откъдето се очаква депутатите да напуснат парламента след края на извънредното им заседание. Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарна зала в знак на протест срещу насилието над протестиращите пред парламента. „За да няма капка кръв на асфалта, аз си подадох оставката. Не знам какъв е този морал, какво е това дебелоочие да биеш децата и да продължаваш да стоиш на власт“, е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук. За мен най-важното е да не се допускат напрежение и инциденти в столицата, това каза пред Агенция “Фокус” Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, по повод протестите в столицата. Призовавам протестиращите граждани да запазят мирния характер на протеста и реда в града, както и да не се поддават на провокации, каза Фандъкова.
Има единен щаб, който дава тези знаци, инспирира подобни протести, с които се сменя неудобна за Вашингтон власт. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПП „Атака” Волен Сидеров във връзка с протестите на 10 ноември. „На плакати се вижда един стилизиран юмрук, който може да се види на протести в Молдова, Грузия, Русия и Египет при т.нар. Арабска пролет”, заяви Сидеров. По думите му американското посолство стои зад протестите. „Посещението на Джеймс Пардю в университета показва кой стои зад финансирането, инспирирането и поощряването на незаконни действия. Окупация на СУ е незаконно действие. Те нямат право да горят и чупят в центъра на София, нямат право да вандалстват и това да се поощрява от властта. Аз обвинявам вътрешното министерство и прокуратурата, че с бездействието си дават път на вандализма, анархията и хаоса”, посочи той. „Цветлин Йовчев не е състоятелен във функцията си на вътрешен министър. Имаме данни, че служители на МВР получават нареждания най-отгоре на най-висше ниво да не се намесват”, каза още Сидеров. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова призова депутати да не подбуждат към провокации, по адрес на ГЕРБ. В декларация на Реформаторския блок се казва: „Днес пред НС се проля кръв за пореден път. Когато протестиращите студенти се противопоставиха на нелегитимното правителството, то прибягна до сила. Петмесечното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу собствените си граждани, в защита на конкретни мафиотски интереси. Отговорността е лична – на всеки министър и на всеки народен представител, подкрепящи правителството.
Правителството е зависимо от личните интереси на малка група хора. Държавата е заложник на олигарси. Ние настояваме за промени в изборния кодекс, незабавна оставка и нови избори. Призоваваме всички български граждани, независимо от тяхната политическа принадлежност, да се присъединят още днес към протестите на студентите, нашето бъдеще, нашият път към Европа в България“.