Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сотир Цацаров: Утре повдигаме обвинение на Бисеров за пране на пари

Утре ще бъде повдигнато обвинение на Христо Бисеров. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Бисеров ще бъде разпитан веднага след повдигането на обвинението, т.е. утре. Ако към момента на подаване на сигнала, Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да го поискам. Ако няма, както е в случая, направо ще се пристъпи към обвинение, обясни главният прокурор. Цацаров допълни, че по негова информация, председателят на ДАНС Владимир Писанчев е разпоредил вътрешна проверка в ДАНС затова, че сигналът е бил забавен толкова време.

Обвиненията срещу Христо Бисеров ще бъдат такива, каквито преценят наблюдаващите прокурори, но едно от обвиненията касае невярно деклариране пред Сметната палата, а друго обвинение най-вероятно ще бъде пране на пари, обясни Цацаров. „Задвижен е целият механизъм по международна правна помощ, направен е максимумът за получаване на данни, чрез съответните власти на две европейски държави за банкови преводи и банковите транзакции”, обясни той.

По думите му, информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба не е най-пълната по отношение на материала. „Можем да говорим за период, за време на откриване на сметките, най-вероятно данните са, че сметката не е открита към момента на ставане известно на всички тези данни, а след получаване на данните от чуждите власти. Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления, източниците на постъпленията и всичко, което е излязло от тази сметката, тоест преводите. Известен ни е само един превод, този към друга държава”, обясни Цацаров.

„Документите са непълни, но абсолютно достатъчни, за да се проведе разследване и да се съберат данни”, посочи той. „Прокуратурата е получила сигнала, в момента, в който той е обявен. Интересува ме дали някой не е задържал сигнала, но това, което ме интересува на първо място, са действията по това досъдебно производство. Какво е правено в ДАНС или в бившето ГДБОП също ме интересува. Разпредена е проверка от г-н Писанчев и след това ще се прецени дали има данни за укриване на информация”, каза още Цацаров.

blitz.bg