Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов до проф. Илчев: Показвате политически пристрастия

Бойко Борисов изпрати до ректора на Софийския университет отворено писмо, ядосан от негово изказване. Проф. Иван Илчев иронизира подкрепата му за окупаторите. Лидерът на ГЕРБ публикува писмото във Фейсбук, след като тази сутрин втората окупация на Ректората падна. В него той обвинява Илчев, че има политически пристрастия към правителството. „Озадачен съм от Вашите изявления тази сутрин по БНТ. Намирам изказването Ви „Много се смях, че прословутата интуиция на Бойко Борисов му изневери. Той подкрепи тези студенти, часове преди те да свалят окупацията“ за проява на недалновидност.

В интерес на истината и за да изчистим всички спекулации, държа да Ви напомня, че вчера заявих, че „не съм убеден, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство“, както и „понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и … сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ“, пише в писмото Борисов.

Той добавя, че не би искал да открива в тези думи опити ректорът да бъде политически употребен, както и да използва университета и студентите за политически гаранции за стабилността на кабинета, срещу който „гражданите протестират вече над 220 дни“.

Бившият премиер изтъква, че при неговото управление СУ е срещал подкрепата на държавата. И изрежда, че през 2010 г. Алма Матер получи 2 млн. лева от икономиите в бюджета на парламента, а през 2012 г. –  2,7 млн. лв., с които са ремонтирани и пригодени за хора с увреждания библиотеката и читалня. Освен това, въпреки окончателното решение на ВАС, че Ботаническата градина в Балчик е собственост на държавата, кабинетът на ГЕРБ предостави целия имот за стопанисване на СУ, изтъква още Борисов.

„Тогава лично Вие заявихте, че „с пренасочването на тези средства се подкрепя качественото образование и наука“. Учудвам се, че тогавашните Ви думи не кореспондират с днешните. Уважаеми проф. Илчев, изненадан съм, че си позволявате като ректор да демонстрирате толкова открито личните си политически пристрастия“, завършва той писмото си до ректора.

dir.bg