Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Икономическа полиция влезе в училище, колеги обвиняват директора в деспотизъм

Директорката на ОУ”Васил Априлов” във Варна Петя Кателиева управлявала по деспотичен начин школото, ругаела и заплашвала с уволнения служители. Това сигнализираха по време на заседание на комисията по наука и образование днес помощник-директорът инж. Иван Иванов, гл. счетоводител Ирена Георгиева, както и бивши кадри на училището. 27 са подадените жалби срещу въпросната директорка. Областната дирекция на полицията в морската столица е сигнализирана. Проверка за финансови и административни нарушения тече и от страна на Икономическа полиция.

По данни на гл. счетоводител Ирена Георгиева ръководителката на основното училище непрестанно плашела подчинените си с уволнения, тъй като школото било пред фалит. В същото време проверка от 6 декември миналата година показала, че по банковата сметка има налични 216 000 лв. Само през 2012 г. текучеството е на 72 служители, а за вакантните позиции често няма желаещи. Петя Кателиева е забелязана и да изнася училищна информация, която може да е подправяна, според главният счетоводител. Тя добави още, че директорката е подавала документи с невярно съдържание към Регионалния инспекторат по образованието и други ресорни институции.

Директорът Петя Кателиева заема поста от 15 години, а проблемите започнали от 1999 година. “Тя се хвали, че е ликвидирала две синдикални организации към училището, а третата е останала със 7 члена от 37 след нейни заплахи,” каза помощник-директорът инж. Иван Иванов. По думите му екипът работи в условия на стрес, а с решенията си Кателиева нанасяла щети на управляваното училище.

Общинските съветници решиха да проведат заседание в срок от 14 дни, на което отново да разгледат въпроса. Тогава ще бъде поканена директорката на ОУ”Васил Априлов” и ще има данни за извършените проверки. Местните депутати ще поискат и спешна намеса от страна на Регионалния инспекторат по образованието.

dnesplus.bg