Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Общината във Варна сама ще определя срока за забрана за строителство

Община Варна сама ще определя срока за забрана на строителството през лятото. Това ще стане възможно до дни, след като окончателно бъдат приети измененията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който вече е гласуван на първо четене в Народното събрание, съобщава информационна агенция „Черно море“. След като бъде прието изменението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, местните власти сами ще определя времетраенето на строителната забрана през лятото.

Предложението е тази забрана да се определя ежегодно от общинските съвети в срок до 1 март. От 2007 г. законодателят налага забрана за строително-монтажни дейности в периода от 15 май до 1 октомври за всички курортни селища и населени места по Черноморското крайбрежие.
Изключени са единствено случаите на неотложни аварийни работи. Депутатите внесли законопроекта предлагат забраната за строителство да остане в същите срокове, ако общинските съвети не приемат друго. Кметът на Община Варна Иван Портних смята да предложи зонално определяне на забраната. Новите законови изменения засягат и временните обекти и съоръжения по плажовете и на територията на зона А и зона Б.

В момента в тези зони се допуска поставянето само на обекти на градското обзавеждане. Идеята е вече да могат да се разполагат и обекти за търговия в тази 100-метрова ивица от морето, като тази дейност ще се регулира съобразно изискванията на нормативната уредба, утвърдена от местните парламенти на черноморските общини.