Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варненец влезе в рекордите на „Гинес“ с 2014 коктейла

Президентът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев подобри световен рекорд за приготвяне на най-много коктейли. Днес той бе вписан в книгата „Гинес – световни рекорди“ с 2014 питиета. Пенчев каза, че това му е четвъртият по ред рекорд. Специално във Варна пристигна жури на „Гинес – световни рекорди“. „2002 година доста често се крадеше меню и се копираха коктейли, по тази причина реших да измисля нещо, което не може да се имитира. Това постижение посвещавам на община Варна, без която нямаше да мога да направя този рекорд“, изтъкна Пенчев. По думите му таксата за участие е 4500 лири и е непосилна за него. Благодарение на финансирането на община Варна, четвъртият рекорд става факт.
Пенчев не скри, радостта си от постигнатото. За подобрението на световния рекорд са приготвени 12 кашона алкохол. Водката се използва най-често за приготвяне на коктейлите, защото е най-предпочитан от потребителите и е неутрален спирт.

Пенчев добави, че най-много българите пият коктейл „Мохито“, а по-младите предпочитат шотове. „Моя любим е Singapore Sling. Той съдържа джин ликьор от череша, ананас и др. Коктейла посветен на морската столица е Sea Capitol. Състава му включва водка, синьо кюрасо, ликьор и др. Цвета му е млечно син“, заключи Пенчев. Историята на рекорда започва през 2002 година в морския град, когато Пенчо Пенчев успява да миксира общо 974 коктейла. Два пъти му е отнеман след това – през 2004 година от бар в Рим с 1001 коктейли, който той си връща през 2005 година. Пет години по-късно, през 2012 година Пенчев подобрява собственият си рекорд с 1244 коктейла, който му е отнет през юни 2013 година от бар в столицата на Шри Ланка – Коломбо с 1501 броя коктейли.

dnesplus.bg