Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

След 17 години Русия отново изпраща жена в Космоса

След 17 години Русия отново изпраща жена в космоса. Засега космонавтът-изпитател Елена Серова се готви за полет в екипаж на дубльори. А през септември може да замине като бордови инженер на кораба „Союз“. Серова ще стане четвъртата руска покорителка на космоса. Първата жена-космонавт в историята бе Валентина Терешкова през 1963 година. Светлана Савицкая извърши два кратки полета 20 години след нея. По време на един от тях тя стана първата представителка на прекрасния пол, излезнала в открития космос. След Савицкая към звездите замина само Елена Кондакова. Тя счупи рекорда по продължителност на полета, но след тези експерименти стана ясно, че макар жените и да са способни да бъдат космонавти, но те лошо понасят огромните физически натоварвания в открития космос, което се искаше в процеса на развитието на орбиталните станции. И ето че сега рускиня отново се готви за полет.
Проблемите, които могат да възникнат, ще имат по-скоро психологически характер, но те са преодолими, казва ученият Игор Маринин:
– Когато в един мъжки колектив има жена, това носи и големи плюсове, но и определени минуси, в това число и психологически. Жените са по-емоционални, възприемат ставащото по-скоро с емоции, отколкото върху факти и размисли. Присъствието на жени стимулира едни мъже, но дразни други. Овладяването на нови светове следва да става хармонично, а това без жени е невъзможно, макар че едновременно с това жените могат да станат и причина на различни конфликти, смята академик Юрий Караш:
Жената не е просто колежка, не просто член на колектива и екипажа, това е преди всичко жена и изисква съответното отношение. Понякога това довежда до конфликти в работата, което се прояви по време на експерименти в изолация. Освен това, на жените може и да е по-сложно по силата на това, че женската им природа изисква повече време, сили и условия за да усети психологически комфорт. Един мъж обикновено става, облича си панталоните и заминава. А жената си слага грим, сресва се. Разбира се, че в условията на космоса на това се отделя по-малко внимание, но природата не се променя и жената си остава жена. А самите космонавти казват, че появата на дама в мъжкия космически колектив е винаги празник и душевен подем. Елена Серова ще замине в качеството на бордови инженер заедно с Александър Самокутяев и Бари Уилмор. Въпреки че космонавтите са включени в резервния екипаж,но следването и карането на изпити се правеше заедно с основния.
bulgarian.ruvr.ru