Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Като евродепутат ще защитавам каузите, за които се бори Варна

Евродепутатите на България трябва да бъдат националния отбор на страната ни в Европарламента. Това каза народният представител и новоизбран евродепутат от ГЕРБ Емил Радев на пресконференция, която даде съвместно с областния лидер на партията и кмет на Варна Иван Портних и председателя на предизборния щаб Павел Христов. Радев благодари на българските граждани, че са гласували въпреки несъвършенствата на Изборния кодекс и предсрочно открития риболовен сезон. За успешната кампания за евроизборите той изказа благодарност и към щабовете в Силистра, Велико Търново, Бургас и Шумен, където през последния месец се срещна с десетки хиляди граждани. Емил Радев анонсира, че ще има информационен офис в морската столица.
„Политическите битки бяха до обявяването на резултатите от изборите. Сега, всички български евродепутати трябва да работим съвместно за доброто на България, за да утвърдим имиджа на страната ни и да я представим в най-добрата й светлина пред европейските й партньори”, категоричен бе Емил Радев. Той изтъкна, че най-голямата слабост на тройната коалиция в момента е, че новият програмен период е започнал, но не се усвояват пари от Европа. „В момента България не усвоява евросредства, защото не са приети нужните документи и не са изпълнени необходимите процедури. Надявам се това да бъде преодоляно, защото няма как да върнем нито един изгубен ден. Много е важно да възстановим доверието на европартньорите ни”, подчерта Радев.
Емил Радев изтъкна, че ще защитава активно каузите, за които се бори Варна – да спечели съревнованието за културна и младежка столица на Европа. Той увери, че ще продължи да работи за развитието на града и набеляза позитивните промени, които са се случили през последната година – новите пътища, модерните автобуси и тролеи, новите детски градини. „Варна може още по-добре да работи за реализацията на европейски проекти. Сигурен съм, че ще си сътрудничим прекрасно с екипа на кмета Иван Портних в тази насока”, добави евродепутатът.
На въпрос на журналисти относно проекта „Южен поток” Емил Радев заяви, че правната рамка, която урежда газопровода, трябва да бъде съобразена с европейските правила и да даде възможност на България да договаря по-добри цени на газта в качеството си на страна членка на ЕС.
„Южен поток” е важен за България и в частност за област Варна, но този проект, както и всички други големи енергийни проекти, трябва да се подчинява на европейските норми. Това е начинът България наистина да постига конкурентни условия при преговорите с енергийните доставчици, да се осигури възможност и други доставчици да използват газопровода”, убеден е Радев. По думите му това е начинът да се защитят и националните ни интереси, тъй като в Черноморския шелф има големи находища. „Румъния вече започна да ги експлоатира. Надяваме се в скоро време България да задоволява националните си нужди от тях”, допълни Емил Радев. Той бе категоричен, че „малка България не може да си позволи да плаща 30% по-скъп газ, отколкото Германия”. Според него, за да се промени това, трябва да разчитаме на европейските ни партньори, на конкуренция при доставките, както и да разработваме националните си находища. По думите на Емил Радев законопроектът, свързан с „Южен поток”, който в момента виси на второ четене в Народното събрание, дава право газопроводът да се монополизира и не допуска в тръбата да се включват други доставчици без съгласието на собственика. „Това би било пречка пред конкуренцията, пред разработването на находищата ни и намаляването на цената на газта”, убеден е Радев.
Кметът и областен лидер на ПП ГЕРБ във Варна Иван Портних сподели, че резултатът от вота в общината -39,95 % срещу 14,12 на сто за КБ, е изключително показателен. „Това е оценка за усилията, които полагаме. Хората оцениха какво правим за развитието на града. Хубавата новина от тези избори е, че Варна ще има свой представител в ЕП. Убеден съм, че той ще е много ефективен и ще работи всеотдайно и резултатно, за да може морската столица да получава още повече по линия на европейските проекти и програми”, заключи Портних.

barometar.net