Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Кметът на Варна Иван Портних: Четящият човек е свободен

Кметът на Варна Иван Портних откри четвъртото поредно издание на „Алея на книгата“ във Варна. В присъствието на Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна, кметът на район „Одесос” Георги Недев, Василка Ванчева от Асоциация „Българска книга” и граждани, Иван Портних поздрави издателствата решили да предложат своите книги на варненци и гости на града и подчерта, че само четящият човек е свободен. Кметът на Варна награди варненски ученици спечелили конкурс за написване на литературна творба и пожела успех на участниците в литературното събитие „Алея на книгата“. Иван Портних и Василка Ванчева – заместник-председател на УС на Асоциация „Българска книга“ анонсираха, че от другата година в „Алея на книгата” ще има международно участие.

Специално за „Алея на книгата“ 2014, за срещи с читателите,  във Варна пристигат едни от най-обичаните и популярни български автори. Между 1-ви и 10-ти август, 15 бели шатри ще бъдат дом за книгите на над 50 от водещите български  издателства. Пространството от  хотел „Черно море“ до Фестивален и конгресен център и по бул. „Княз Борис І“  ще обогати и доразвие многообразието на културната градска среда – всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Тази година ще се проведе и най-богатата съпътстваща програма на „Алея на книгата“. Идеята е да се даде възможност за лична и неформална среща между читатели, издатели, писатели.  Литературните срещи ще се провеждат  на открито, сред книгите и хората  – в специално оформен книжен кът. Срещи с авторите ще се случват и на различни места в целия град.

Българските книгоиздатели не останаха безразлични към  трагедията, предизвикана от наводненията в кв. Аспарухово. След разговори с Община Варна, стана ясно, че най-добрата помощ е под формата на  дарения за библиотеките на училищата и детските градини, които са тежко пострадали. Училищните библиотеки се нуждаят от  помагала по всички предмети, произведения, които се изучават в училище, художествена литература за деца и юноши.  За детските градини ще бъдат осигурени  приказки, книжки с детски песни, гатанки, стихотворения, детски енциклопедии, научно-популярни книги, методически помагала за детските учители.

Организатори на „Алея на книгата“ са Асоциация „Българска книга“ и Община Варна. „Алея на книгата“ се реализира благодарение на отговорната подкрепа, професионализъм и съпричастност към каузата за насърчаване на четенето от  Община Варна и район „Одесос“, както и със съдействието на „Младежки дом“  и Фестивален и конгресен център.

www.barometar.net