Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.10.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Красимир Янков: Решението за „Уестингхаус“ не е обсъждано в БСП

Решението да се подпише споразумение с Американската енергийна компания „Уестингхаус“ не е обсъждано в БСП, заяви пред TV7 депутатът от 42-ото Народно събрание Красимир Янков. Малко по-рано в официално съобщение от „Уестингхаус“ обявиха, че след консултации с всички български политически партии са подписали акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. „Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства“, се казва в съобщението. „Нямаме политическа санкция, не сме обсъждали в БСП – нито в Изпълнителното бюро, нито на Национален съвет. Днес взехме решение, че ще бъде разгледано това решение за подписване на споразумение както към Съвет по енергетика на партията, така и на 8 август ще бъде първа точка от заседанието на НС на БСП. Да, това решение не е съобразено с БСП. това решение е на кабинета Пламен Орешарски и на министър Стойнев като част от кабинета“, каза Янков.

Според него решението не е част от политическия ангажимент на БСП, който е поела пред гражданите. „Не сме обсъждали въпроса за подписване на такова споразумение. Защо правителството на Орешарски взема това решение в 12 без пет“, запита депутатът. Отрече да има връзка между подписването с „Уестингхаус“ и продажбата на земи край газопровода Южен поток. „Много битово, много махленски звучи – покупката на земи край Южен поток. Няма нищо лошо в това, след като е свързано с голям проект, който българските граждани подкрепят. БСП не е запознавана с детайлите. Това, което се е случило е без политическата санкция“, каза Янков.

Според него партията подкрепя обновяването само на бюджета на Здравната каса. „БСП е последователна в своите позиции – за актуализация на бюджета на НЗОК и против промените в републиканския бюджет и разширяване на правомощия на служебния кабинет. Никой няма да се противопостави за това всеки български гражданин да е обезпечен за здравето си“, каза Янков.

blitz.bg