Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.09.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Министрите Павлова, Кралев и кметът Иван Портних откриха първия център за настаняване на деца с увреждания във Варна

Първият от 7-те Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания бе открит днес във варненското село Тополи. На официалната церемония присъстваха кметът на Варна Иван Портних, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на село Тополи Демир Георгиев. Центровете са изградени по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013г. приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие, Операция 1.1: Социална инфраструктура.
„Общата стойност на инвестицията е над 4,5 млн. лв., като община Варна предоставя сумата от 514 000 лева“, съобщи при откриването кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че с изграждането на тези къщички 98 деца ще получат възможност да живеят в условия близки до семейните.
„Радвам се, че успяхме да завършим този проект, защото преди години той беше във фаза, в която на практика почти го бяхме загубили“ заяви още Портних. Той благодари за активното съдействие на министър Лиляна Павлова и на Калин Каменов, който сега е зам.-министър на Красен Кралев. „Подобна беше ситуацията и с редица други проекти и в края на този програмен период с много трудности и усилия, общината реализира в пълна степен проектите по линия на европейските фондове, като сумите многократно превишават общинския бюджет“, добави кметът.
„В рамките на мандат 2009-2013 година правителството на Бойко Борисов направи дългосрочна визия как да подкрепи децата без родителски грижи настанени в институции, както и деца с увреждания“, каза при откриването министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че по Оперативна програма „Регионално развитие“ са осигурени 105 млн. лв., като с тези средства са разработени проекти за 125 центъра за настаняване от семеен тип и 33 защитени жилища на територията на цялата страна. Министър Павлова допълни, че изграждането на Центровете е първият пример в България за кръстосано финансиране от две оперативни програми – „Регионално развитие“ за изграждането на центровете и „Развитие на човешките ресурси“, чрез който се осигурява финансиране за обучение на персонала за по-качествени грижи и се покриват и разходите по издръжка на социалните работници. Министър Павлова каза още, че от следващата година започва да се разработва визия и стратегия за подкрепа на възрастните хора, които са самотни и са настанени в институция и имат нужда да живеят в по-добри условия. От Министерството на младежта и спорта дариха 15 топки, както и спортни екипи и фланелки за центъра. Седем са Центровете за настаняване от семеен тип във Варна, изградени по проекта „Регионално развитие“. В село Тополи те ще бъдат общо три, а останалите са два в кв. „Изгрев“ и два в кв. „Вл. Варненчик“. Капацитетът на къщичките е 12 плюс 2 места за кризисно настаняване. И седемте Центъра са предназначени за децата и младежите от Домовете за деца с умствени увреждания, Домовете за деца с физически увреждания и от Домовете за медико-социални грижи. Община Варна вече е подписала договор и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, чрез която ще бъде нает персоналът и ще се състои същинското преместване на децата и младежите в центровете. Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца и е на стойност 1 038 862,50лв.

barometar.net